Hlavní obsah

VV chtějí danit prostituci, ODS a TOP 09 z toho mají legraci

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad zdanit nejstarší povolání oprášily v pátek Věci veřejné (VV). Podle poslance Jiřího Rusnoka by to státní kase mohlo vynést až deset miliard. Koaliční partneři se však tomuto návrhu vysmáli.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Poslanec VV Jiří Rusnok

Článek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vzkázal, že si jen stěží dovede představit, že by na takové zaměstnání nabízel rekvalifikační kurzy.

„Stát tak přichází o nemalé peníze. V době, kdy musíme šetřit každou korunu, je na čase o tomto problému začít mluvit otevřeně. Musíme využít všechny ostatní možnosti navýšení příjmů rozpočtu, než dojde k samotnému zvýšení daní pro všechny občany,“ uvedl Rusnok.

Podle VV by legalizace prostituce jako živnosti vedla k jejímu zprůhlednění – prostituti a prostitutky by tak kromě pravidelných lékařských prohlídek museli odvádět daně a sociální a zdravotní pojištění. Strana dále uvedla, že by krokem také došlo k omezení organizovaného zločinu.

„Musíme přijmout taková opatření, která by prostitutky motivovala k tomu vystoupit z ilegality,“ doplnil Rusnok.

„Stát nemá dělat pasáka“

U svých koaličních partnerů z ODS a TOP 09 se však s pochopením nesetkal. Naopak si vysloužil řadu jízlivých komentářů. Podle Drábka příjmy z prostituce nejsou osvobozeny od daně a je věcí finančních úřadů, aby daň důsledně vybíraly.

„Pokud má někdo pod tímto pojmem legalizaci prostituce jako povoleného způsobu obživy, tak s tím nesouhlasím. Nerad bych takovou práci na úřadech práce nabízel, natož na ni nabízel rekvalifikační kurzy,“ podotkl pro Právo.

Podle poslance ODS Borise Šťastného by bylo těžké daň vybírat. Jako nejlepší by považoval paušální daň. „Nedovedu si totiž dobře představit průkaznou a úplnou účetní evidenci v rámci dodavatelsko odběratelských vztahů takové živnosti,“ uvedl Šťastný.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík upozornil na to, že o zdanění prostituce není v koaliční smlouvě ani zmínka. „Zjevně VV chtějí uchvátit další voliče k těm několika, které mají,“ řekl Právu Gazdík.

Ministr financí Miroslav Kalousek nechtěl nápad VV příliš komentovat, podle svých slov ho to zdržuje od skutečné práce. „Když to někdy navrhnou u jednacího stolu, tak jim vysvětlím, proč jsem proti, ale abych si s nimi o tom povídal přes média, tak na to mám příliš mnoho práce,“ řekl Právu. Již dříve se vyjádřil, že je státu nedůstojné, aby získával daně z ponižování lidské důstojnosti, a také odmítá udělat ze státu pasáka.

Stejně se vyjádřil i premiér Petr Nečas. „Jsem odpůrcem legalizace. Ta nic neřeší. Stát nemá být zainteresován na příjmech z prostituce, není pasák,“ uvedl.

Anketa

Jste pro zdanění prostituce?
Ano
89,8 %
Ne
8,2 %
Nevím
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24399 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám