Hlavní obsah

Kalousek: O vyšších daních pro bohaté se dá jednat, když VV podpoří vyšší DPH

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) by byl za určitých podmínek ochoten jednat o vyšších daních pro bohaté, ovšem jen tehdy, pokud by Věci veřejné souhlasily s vyšší daní z přidané hodnoty. Kalousek to řekl v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Věci veřejné podmiňují hlasování pro rozpočet tím, že se najdou peníze pro resort dopravy. Jste ochotni na takovou podmínku přistoupit?

Podmínky si mohou dávat pouze za předpokladu, že by limity, které jsme schválili, nebyly v souladu s koaliční smlouvou. Větší deficit být nesmí. Vnitřní struktura výdajů bude věcí diskuse na vládě a vláda může dotaci fondu dopravní infrastruktury zvýšit, ale i snížit. Já ale nebudu předjímat diskusi na vládě.

Podle VV jste škrtal v kapitolách nespravedlivě. Ministr dopravy Dobeš připomněl dohodu mezi vámi a bývalým ministrem dopravy, že peníze, o které doprava přišla letos, dostane příští rok.

Je absurdní tvrdit, že jsem nespravedlivý. Po odečtení mandatorních výdajů krátím ve všech kapitolách naprosto stejně. Prostředky fondu dopravní infrastruktury nejsou provozní prostředky kapitoly. To si pan ministr při vší úctě plete hrušky s jablky. Já bych si také přál vyšší výdaje na vědu a výzkum, ale všichni jsme od začátku věděli, že více peněz nebude.

VV ale začaly tvrdit, že jsou svědomí koalice, a vyvzdorovaly si více peněz na důchody, větší kompenzace DPH pro rodiny s dětmi a ustoupily od dohody o DPH, čímž nafoukly sociální výdaje proti výdajům prorůstovým.

Mně jejich nářek připomíná nářek někoho, kdo bude potřebovat k určitému datu šišku salámu. Dá si ji do lednice a každý den si ukrojí kolečko, ořeže ji až na provázek, a když potřebuje celou šišku, tak začne křičet, kde mám ten salám.

VV připouštějí zvýšení DPH na 19 procent, jen když se zvýší daně firmám a bohatým lidem. Bylo by to pro vás přijatelné?

Zvyšovat daně firmám při tak křehkém růstu není rozumné. Představa, že korporátní daň nedopadne na obyvatele, je nehorázné zkreslení, protože zvýšení korporátní daně dopadne zase na obyčejné lidi. V odvětvích, kde není dostatek konkurence, to firmy promítnou do cen, a kde konkurence je, tak to promítnou do mezd a do míry zaměstnanosti.

Za druhé VV dobře věděly, protože jsme nejednali pouze ve středu, ale vedli jsme i neoficiální konzultace, že TOP 09 i ODS jsou ochotny v rozporu se svým programem za to, že VV kývnou na rychlejší snižování deficitu, na časově omezenou dobu připustit vyšší odvodovou zátěž pro vysokopříjmové skupiny.

S tím jsme tam šli, bylo by to pro nás bolestné, ale když to VV odmítly, tak nám nezbývá než to akceptovat. Tím se ale připravily o možnost takového kompromisu, protože já již zpracovávám rozpočet na rozhodnuté limity a nemohu čekat do konce srpna.

Tím je rozhodnuto?

Uvítal bych, kdyby VV do září nahlédly, že je potřeba snižovat deficit rychleji a rozhodly se hlasovat pro 19procentní sazbu. Ale do té doby není možné vést diskusi, protože bychom se do týdne mohli dozvědět, že vše je jinak a já musím zpracovávat rozpočet na věrohodné parametry a musím ho odevzdat do posledního srpna.

To znamená, že vaše nabídka už neplatí?

Ekonomika nemůže dostávat každý den jiné signály. Rozpočet se hlasuje na začátku září, a pokud se do té doby VV rozhodnou, že snižování deficitu má svou hlubokou logiku a rozhodnou se podpořit 19procentní sazbu DPH sníženou pro léky, noviny a knihy, tak budu rád. Potom je možné si sednout znovu ke stolu a začít projednávat další opatření, protože další měsíc budeme projednávat daň z příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám