Hlavní obsah

Už 250 litrů krve dobrovolně daroval havíř z Orlové

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orlová

Fárá stovky metrů pod zem, ale jednou za čtrnáct dní, obvykle v pátek, jeho kroky vedou na transfuzní stanici. Krev a krevní plazma, kterou dosud důlní elektrikář Jan Žyla (54) z Orlové na Karvinsku daroval, by už zaplnily dvousetpadesátilitrový sud!

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Dárce nejcennější tekutiny Ján Žyla ukazuje Zlaté kříže, které mu postupně udělil ČČK.

Článek

Na svém kontě má rovnou pětistovku odběrů, k 501. se objednal na 29. července. Patrně je rekordmanem nejen v Česku, ale i světovým. „I když nyní už po odběru bývám unavený, zatím mi to nějaké problémy nedělá,“ svěřil se Žyla Právu.

Nejcennější tekutinu poprvé daroval ve svých osmnácti letech. K prvnímu odběru jej vyprovokovali už zkušení havíři na šachtě Lazy, kam nastoupil po vyučení a kde i nyní pracuje.

„Chlapi mě tehdy hecovali, že kdo jde dávat krev poprvé, vyvrátí se, prý jestli to zvládnu. Tak jsem to zkusil, byla v tom i zvědavost. Pravda, měl jsem obavy, jako vždy, když se něco dělá poprvé. A bylo to úplně v pohodě,“ vzpomíná na první odběr před šestatřiceti lety a přidává i vzpomínky na svá první fárání do podzemí.

„Začátky byly nepříjemné, všechno na mě ‚padalo‘. V dole není žádná práce jednoduchá, už klimatické podmínky jsou v podzemí náročné. Myslel jsem, že to nevydržím, trvalo to snad tři měsíce,“ popisuje důlní elektrikář. „Pak už jsem si zvykl. To, že člověka v podzemí může třeba při otřesu něco postihnout, si po tolika letech fárání už ani nepřipouštím.“

Dárce krve s příznačným příjmením se do žíly nechává píchat na transfuzní stanici v nemocnici v Karviné-Ráji. Pětistý odběr tam měl v pátek 15. července. „Pokud budu moci a zdraví mi to dovolí, budu pokračovat. Pořád se mluví, že je krve potřeba, takže zdravý člověk by přece měl pomoci,“ poznamenal, jako by to byla naprostá samozřejmost.

Přesná evidence se vést nesmí

„Ano, mohu potvrdit, že pan Žyla má k 15. červenci letošního roku na naší transfuzní stanici zaregistrován pětistý odběr,“ uvedl primář hematologicko-transfuzního oddělení NsP Karviná-Ráj Daniel Janek. V Česku pravděpodobně není jiný dárce, který by měl na kontě tolik odběrů jako Ján Žyla. Má také veškerá ocenění, která bezplatným dárcům krve a jejích složek Český červený kříž uděluje.

„Ministerstvo zdravotnictví ani Ústav zdravotnických informací a statistiky tyto údaje neeviduje,“ konstatoval na dotaz Práva mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. „Je velmi nepravděpodobné, že by někdo měl více odběrů než pan Žyla,“ řekl Právu Jaroslav Hornych z ústředí ČČK a doplnil, že transfuzní oddělení oblastním spolkům ČČK sdělují pouze, že určitý dárce dosáhl počet odběrů potřebný k ocenění bronzovou, stříbrnou či zlatou medailí MUDr. Janského či Zlatým křížem dané třídy, nikoli ale konkrétní počet odběrů.

„Podle úřadu na ochranu osobních údajů je to totiž osobní údaj,“ doplnil Hornych.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám