Hlavní obsah

Na Šindelové mrzlo, naměřili tam rekordních 1,2 stupně pod nulou

Právo, Rudolf Voleman

Neobvyklých 1,2°C pod bodem mrazu naměřili v pátek ráno meteorologové na stanici v Šindelové na Sokolovsku. Takovýto přízemní mráz je pro polovinu července značně neobvyklý.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Bylo to dost nepříjemné,“ komentoval klimatolog ze Šindelové Rudolf Kovařík. „I v minulých letech jsme při zemi naměřili v červenci teploty pod bodem mrazu, ale nikdy dosud nepřesáhly minus jeden stupeň jako nyní,“ vysvětloval klimatolog, podle kterého extrémně nízké teploty způsobila studená fronta, která na západ Čech přišla ve středu po velkých vedrech na začátku týdne.

„Nízké teploty přineslo severozápadní proudění vzduchu. Obloha se navíc protrhala a ustal vítr,“ pokračoval Kovařík, podle kterého už přes den se ve čtvrtek teploty pohybovaly neobvykle velmi nízko mezi 12 a 15 stupni.

Podle Kovaříka jsou přízemní mrazíky běžné spíše pro konec července, okolo svátku sv. Anny. „Lidové přísloví totiž praví: Svatá Anna, chladna z rána,“ dodal klimatolog s tím, že mrazíky nenadělaly příliš velké škody.

„Pouze jsme na zahrádce našli mrazem spálené vrcholky kolem květů brambor. Jsou pokroucené a zabarvené do ocelové barvy. Pokud si někdo nechal přes noc otevřený skleník, mohly mu u dveří skleníku namrznout okurky,“ uvedl Kovařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám