Hlavní obsah

Obrana prodává byty mnohem dráž, než původně slíbila

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ministerstvo obrany na začátku roku oznámilo, že chce prodat 1476 služebních bytů v Praze do rukou nájemníků, byli jejich uživatelé nadšeni. Ministerstvo totiž uvedlo, že očekává z prodeje maximální výnos okolo 1,5 miliardy korun. Tak by v průměru vycházela cena milión korun za jeden byt.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Půl roku poté, co nájemníci vytvořili družstva, se opojení změnilo v kocovinu. Ministerstvo totiž družstvům oznámilo, že ceny bytů budou minimálně dvojnásobné, než nájemníci čekali.

„Pro důchodce je tato cena likvidační“

Podle Františka Nemochovského z bytového družstva U Vojenské nemocnice se ceny, které po nich obrana chce, blíží cenám obvyklým. „V naší lokalitě – na Břevnově – bydlí hlavně důchodci a pro ně by to bylo likvidační. Který důchodce má několik miliónů, které by dal za byt,“ sdělil Právu Nemochovský.

Družstva, která vytvořili nájemníci 21 bytových bloků, proto spojila síly a sepsala prohlášení, ve kterém žádají ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby s nimi zasedl k jednacímu stolu a přistoupil na snížení ceny.

Cílem družstev je cenu snížit na polovinu. „Poloviční cenu, než nám teď nabízejí, jsme na začátku považovali za katastrofickou, ale ještě akceptovatelnou,“ řekl Právu Nemochovský.

Vylita: přimluvím se na financích

Za prodej bytů odpovídá generální sekretář ministra obrany Jan Vylita, podle něj vycházejí ceny ze zákona. Přesto nájemníkům přislíbil ve veřejném dopise, že se pokusí znovu jednat s ministerstvem financí.

„Po dohodě s panem ministrem obrany vstoupím ještě jednou do jednání s ministerstvem financí. Pokusím se najít cestu, jak bychom mohli dospět k nižší nabídkové ceně,“ uvedl Vylita.

Zároveň ale dodal, že nájemníci by měli vzít v úvahu, že stále pořídí byty za cenu, která je v Praze relativně nízká. „Prosím, vnímejte i vy, že mnozí vaši kolegové a přátelé tuto možnost nemají. Vůči nim je jakékoliv cenové zvýhodnění nespravedlivé,“ sdělil Vylita.

Podle jednoho z nájemníků z Prahy 3 je nabídka ministerstva obrany přemrštěná hlavně proto, že prodávané domy jsou ve většině případů před generální opravou. „Dva milióny za vybydlený byt, chátrající budovu, normám nevyhovující instalaci a výtahy, děravou střechu, shnilé balkónové zábradlí, to je velký peníz,“ řekl Právu nájemník bytu 3 1, za který platí 9,5 tisíce nájemného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám