Hlavní obsah

Vláda schválila Hegerovi další část zdravotnické reformy

– Praha • Aktualizováno

Vláda ve středu odsouhlasila návrhy reformních zákonů, které na jednání předložil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě by měly platit od ledna příštího roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Norma mění například podmínky pro umělé oplodnění, sterilizaci a pravidla pro záchranku. Zákon dá záchranářům například právo vstupovat do cizích objektů a požadovat od občanů pomoc.

Zastřešující zákon definuje pojmy a popisuje strukturu zdravotní péče, stanoví pravidla pro nakládání se zdravotnickou dokumentací či řešení stížností na poskytování zdravotních služeb.

Potraty vyřeší samostatný zákon

Zákon o specifických zdravotních službách upravuje podmínky pro asistovanou reprodukci, sterilizaci, kastraci, změnu pohlaví transsexuálů, lidské genetické dědictví a klonování či pro ochranné léčení. Změnu pohlaví chirurgickým zákrokem při současném znemožnění reprodukční funkce bude možné provést osobě starší 21 let na základě vyšetření a stanoviska odborné komise. Umělé oplodnění bude dostupné pro "ženy v plodném věku".

Ministr ze zákona vypustil původně obsaženou pasáž o potratech, kterou bude v budoucnu řešit samostatný zákon.

Zákon o zdravotnické záchranné službě stanoví jednotné podmínky pro její poskytování, upravuje podmínky financování a stanoví práva a povinnosti záchranářů. Vznikne 40 nových stanovišť záchranné služby a dojezdová doba by měla být do 20 minut.

První část zdravotnické reformy prošla před nedávnem ve Sněmovně. Počítá se zavedením standardu a nadstandardu, mění úhrady za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den, mění praxi plateb za jednotlivé položky na receptu za platbu za celý recept. Platit by lidé naopak měli za léky do 50 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám