Hlavní obsah

Exnáměstka obžalovaného z vyvedení stovek miliónů z dotací soud osvobodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí osvobodil někdejšího náměstka ministerstva pro místní rozvoj Petra Formana. Ten byl spolu s dalšími lidmi podezřelý z nezákonného vyvedení více než 200 miliónů korun z dotací Evropské unie. Forman byl náměstkem ministra Pavla Němce (US-DEU).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Osvobozující verdikt vynesl soud i ve vztahu k dalším sedmi lidem. Zbylým dvěma obžalovaným uložil nepodmíněný sedmiletý a podmíněný trest.

Skupina se podle žalobce snažila obohatit o 229 miliónů korun, drtivá většina peněz byla zajištěna. Rozhodnutí soudu je nepravomocné.

Praní špinavých peněz

Prvoinstanční soud uznal vinnými pouze Ondřeje Dvořáka, jehož obžaloba označuje za strůjce údajného zločinného plánu na vyvedení miliónů z dosahu státu, a Kamilu Jarošovou. Podle rozsudku podvodně vyvedli 144 miliónů korun z dotací, a tím spáchali trestné činy podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Dvořák má jít na sedm let do vězení, dostal i desetiletý zákaz výkonu funkce statutárního orgánu ve společnostech. Jarošové soud vyměřil tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Zprošťující rozsudek se týká vedle Formana i jeho tehdejšího poradce na ministerstvu Radima Špačka, Roberta Hrdiny, Josefa Šmejkala, Pavla Bašty, Anthonyho Maurice Seddona, Jitky Mácové a Květoslavy Foersterové.

Obvinění se podle spisu snažili od poloviny roku 2003 do září 2005 z likvidačního zůstatku Nadace pro rozvoj regionů (NRR) vyvést složitým způsobem, přes různé firmy, 144 a 85 miliónů korun. Šlo o nevyčerpaný zůstatek z peněz, jež EU od roku 1994 poskytla na podporu malého a středního podnikání v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám