Hlavní obsah

ČSSD navrhuje do Evropské komise Kužvarta

Právo, Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kandidátem nejsilnější vládní strany na post evropského komisaře je exministr životního prostředí a současný sociálnědemokratický poslanec Miloš Kužvart. Exministr to ve středu potvrdil s tím, že ho k přijetí kandidatury vyzval premiér Vladimír Špidla. Ten to následně potvrdil na tiskové konferenci po jednání klubu ČSSD.

Článek

Kužvart je členem stálé parlamentní delegace pro spolupráci s Evropským parlamentem a loni patřil mezi několik poslanců ČSSD, kteří v průběhu schvalování reformy veřejných financí napínali předsedu Vladimíra Špidlu, ale nakonec se při hlasování zachoval vůči koalici loajálně.

Kužvarta loni na podzim navrhl středočeský krajský výbor soc. dem. na lídra letošních krajských voleb. V případě jeho odchodu do Bruselu by tamní ČSSD musela hledat nového kandidáta na hejtmana.

Tlustý sondoval u premiéra Špidly

Sociální demokracie by měla trvat na tom, že evropským komisařem za Českou republiku se stane člen ČSSD. Právu to s odvoláním na důvěryhodné informace z vedení strany řekl šéf středočeského regionu soc. dem. a člen celostátního předsednictva Richard Dolejš, který patří k blízkým spolupracovníkům prvního místopředsedy vlády a soc. dem. Stanislava Grosse.

"Znám konkrétní jméno, o kterém se vážně uvažuje. Myslím si, že ČSSD nezopakuje chybu, kterou udělala při výběru kandidáta na prezidenta, a věřím tomu, že evropským komisařem za ČR bude sociální demokrat. Považoval bych za chybu, kdyby tomu tak nebylo," uvedl včera Dolejš.

Mimo jiné právě o návrhu eurokomisaře včera na Úřadu vlády se Špidlou jednal šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. "Dozvěděl jsem se, že to bude hlavní téma jednání středečního poslaneckého klubu ČSSD," řekl Tlustý Právu. Hlavním smyslem schůzky podle něj bylo obnovení konzultací mezi předsedy klubů ODS a ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám