Hlavní obsah

S průjmem s příměsí krve by měl člověk hned vyhledat odborníka, říká lékařka

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primářka infekčního oddělení pražské Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová odpovídala na otázky deníku Právo, jež se týkaly rizik plynoucích z konzumace závadných okurek ze Španělska. Lékařka uvedla, že při pocítění příznaků nákazy by měl postižený okamžitě navštívit odborníka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Paní primářko, v Německu už několik lidí zemřelo na střevní nákazu způsobenou bakterií Escherichia coli, která se projevuje krvácejícími průjmy. Máme se tohoto onemocnění obávat?

I když o žádném takovém případu souvisejícím s onemocněním v Německu na území ČR nevím, rozhodně bychom nákazu podceňovat neměli. Je životu nebezpečná a tak je třeba k ní i přistupovat.

Co tedy dělat, pokud člověk má vyčerpávající průjem, v němž je patrná krev?

Pokud bude mít průjem lehký průběh a nebude s příměsí krve, pak není třeba dělat žádná zvláštní opatření. V těchto teplých dnech je průjmů víc a souvisejí často s dietní chybou člověka.

Pokud ale jde o průjem těžký, s příměsí krve, tak by měl okamžitě vyhledat lékaře. Ten ho zpravidla ihned odešle na příslušné infekční oddělení v daném místě. Tam už se o něj postarají.

Máme se tedy bát jakékoli čerstvé zeleniny a zvláště té, která je ze Španělska, kde údajně kontaminované okurky nákazu v Německu způsobily?

Sledovat bychom měli, odkud prodávající zeleninu dovezl. Zpravidla na obalech to uvedeno je. Chci ale upozornit, že krvácející průjem může mít mnoho jiných příčin, a nemusí to být zrovna kontaminovaná zelenina.

A jaká je obrana, abychom se danou bakterií nenakazili?

Je prostá: úzkostlivě dodržovat hygienická opatření. To znamená omývat veškerou zeleninu, nejraději teplou vodou, připravovat ji na zvláštním prkénku, které pak se dobře omyje, mít oddělené nádobí na maso, zeleninu i ovoce a pravidelně si mýt ruce před přípravou jakéhokoli pokrmu a také po toaletě.

Střevní bakterie Escherichia coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu, či se těmito výkaly hnojí. Proto tak důsledná hygiena. Maso by mělo být vždy dobře tepelně upravené.

Doporučila byste nyní spíš jíst dušenou než čerstvou zeleninu?

To snad ani ne. Pokud je z našich místních zdrojů, tak se budeme chovat přece normálně. Kdo chce mít jistotu, tak může zeleninu okrájet nebo tepelně upravit. Bakterie se zničí, pokud teplota po dobu několika minut přesáhne 70 stupňů Celsia.

Jak se léčí průjem s příměsí krve?

Léčba je zaměřena na zavodňování těla, protože při průjmech tělo ztrácí množství tekutin, a hlavně se musejí hlídat funkce ledvin. Právě uvedená bakterie totiž napadá ledviny. Většinou je při krvácejícím průjmu pacient hospitalizován na infekčním oddělení. Sám doma léčbu nezvládne.

Reklama

Výběr článků

Načítám