Hlavní obsah

Stovky lidí se rozloučily s bývalým ministrem Eduardem Janotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pátek dopoledne začalo poslední rozloučení s ekonomem a bývalým ministrem financí Eduardem Janotou, který náhle zemřel 20. května na zástavu srdce při tenise ve věku 59 let. Vedení smutečního obřadu v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, kterého se zúčastnily stovky lidí, se ujal arcibiskup Dominik Duka.

S Janotou se přišly rozloučit stovky lidíVideo: Novinky

 
Článek

Po úvodním proslovu arcibiskupa Dominik Duka vystoupili i další řečníci. Mezi přítomnými byli vedle rodinných příslušníků a přátel například premiér Petr Nečas, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Arcibiskup Dominik Duka

Za bývalého Janotova zaměstnavatele, ministerstvo financí, se s ním rozloučil ministr financí Miroslav Kalousek. "Děkuji ti za tvou práci, kterou jsi udělal na veřejných rozpočtech," řekl. "Jestliže dnes máme méně problémů než jiné evropské země, je to i tvoje zásluha," dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek by jedním z řečníků během smutečního obřadu.

Za bývalou Fišerovu vládu, ve které Janota zastával post ministra financí, se rozloučila bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová. "Vždycky jsi hájil jediný zájem, a to byl zájem tvé vlasti," řekla viditelně dojatá Kopicová. Ocenila jeho rozhled i laskavou povahu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Smutečního obřadu se zúčastnilo přes tisíc lidí.

Eduard Janota, absolvent Vysoké školy ekonomické, působil na ministerstvu financí od roku 1978. Od počátku se specializoval na problematiku státního rozpočtu. Od roku 1992 byl ředitelem odboru státního rozpočtu a v srpnu 1999 se stal náměstkem ministra financí. Do jeho působnosti spadaly odbory státního rozpočtu, financování územních rozpočtů, státního závěrečného účtu a odbor národního fondu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na poslední cestě

Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí. V úřednické vládě Jana Fischera působil v letech 2009-2010 jako ministr financí.

Reklama

Související články

Zemřel bývalý ministr financí Eduard Janota

V pátek po 13. hodině odpoledne zemřel ekonom Eduard Janota (59), který působil jako náměstek na ministerstvu financí, a poté přímo jako ministr financí ve...

Výběr článků

Načítám