Hlavní obsah

Koalice opět protlačila sociální škrty prvním čtením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna navzdory přestřelkám poslala do třetího čtení tzv. malou důchodovou reformu a do druhého čtení balíček škrtů v sociální oblasti, jak už byl jednou schválen, ovšem následně zrušen nedávným nařízením Ústavního soudu, kterému se nelíbilo, že schvalovací proces proběhl v režimu legislativní nouze.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek, s Miroslavem Grebeníčkem (KSČM) a Jaroslavem Foldynou (ČSSD) sledují dění ve Sněmovně

Článek

Pro koalici jsou oba zákony prioritou, opozice se jejich schválení snaží zabránit nebo je alespoň pozměnit. Kromě zdržování ale mnoho nástrojů pro boj se 118člennou koalicí nezbývá. Koalice kvůli hrozbě obstrukcí prosadila neomezené jednání i po 19:00.

Malá důchodová reforma mění výpočet důchodů. Zohledňuje nález Ústavního soudu z roku 2009, podle kterého musí brát důchodový systém větší ohled na to, kolik peněz lidé odváděli státu na důchody.

Místopředseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc řekl, že při jednání o změnách v důchodech sice „projevy odporu“ avizoval, ale podle něj nechtějí soc. dem. přímo obstruovat, protože hrozí, že by se od října zhroutil výpočet důchodů. V případě sociálních škrtů si Tejc netroufl postup opozice odhadovat. „Bude záviset na konkrétní situaci,“ podotkl.

Sociální škrty jsou souborem předloh, který mění výši rodičovského příspěvku ve čtyřleté variantě, porodné zachovává jen pro sociálně nejslabší a snižuje výši příspěvku na péči v prvním stupni. Podle důchodové novely by se penze měly 70 procentům lidí snížit, zatímco 20 procentům nejbohatších by se zvýšily. Současných penzistů se reforma netýká.

Reklama

Výběr článků

Načítám