Hlavní obsah

Kočí se omluvila Tluchořovi, vládu nepodpoří a neodejde

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí považuje prezidentův výrok o tom, že rozpoutala vládní krizi s Petrem Tluchořem (ODS), za dobrý politický vtip. "Chápu, že je potřeba najít viníka za to, co se tady na politické scéně děje, a každý z nás včetně pana prezidenta má samozřejmě právo říkat svůj názor. Já sama jsem pouze nahlásila pokus o korupci a pak události dostaly vlastní spád," říká Kočí v rozhovoru pro Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kristýna Kočí a Petr Tluchoř spěchají na jednání koaličních špiček. Archivní foto.

Článek

Jak hodnotíte svou „mystifikaci“ – jak jste nazvala rozhovor s panem Víchem, který on nahrál a poskytl médiím – s odstupem a se znalostí událostí, které to rozpoutalo?

Kdybych říkala pravdivou verzi, neměla by nahrávka žádný význam a občané této země by se neměli možnost dozvědět, co za podivné praktiky politická divize bezpečnostní agentury ABL strana Věci veřejné do české politiky zavádí.

Přepočítala jsem se však v tom, že místo mnou očekávaného vydírání, abych složila poslanecký mandát, byla nahrávka kompletně zveřejněna. Proto bych se znovu ráda omluvila všem, o kterých jsem bez jejich vědomí a mnohdy i znalosti na nahrávce hovořila. Na divadelní představení jsem velmi zvědavá, četla jsem, že mělo velký úspěch, a tak doufám, že se na ně brzy dostanu. Možná očekáváte, že nahrávka strhla vlnu kritiky, ale nebylo tomu tak.

Nahrávka se stala veřejným majetkem, podle ní vzniklo divadelní čtení Kristýna – blonďatá bestie. Co na to říkají vaši blízcí a co vám to udělalo se životem?

Ačkoliv první reakce v médiích vypadaly, že mne lidé chtějí ukamenovat a absolutně mne odsuzují, během velmi krátké doby se vše obrátilo, alespoň tak soudím z reakcí, které dostávám. Voliči si totiž záhy uvědomili, že problémem není obsah nahrávky, ale spíše chování členů VV. To, že vás nahraje váš velmi dobrý kamarád, se kterým jsme byli mimo jiné i s partnerem na dovolené, a pak nahrávku po dohodě s vedením strany poskytne médiím, je opravdu jasnou ukázkou, jaké praktiky se ve VV používají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hodně přátel mi prorokuje, že mě ty čtyři roky v parlamentu tak znechutí, že od toho půjdu, tvrdí pětadvacetiletá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Ačkoliv jsem byla varována, že mohu být nahrávána, a tak jsem k tomu rozhovoru přistupovala, velmi mne zranilo, když se toto podezření potvrdilo právě u Lukáše. A co mi to udělalo se životem? Ztratila jsem jednoho kamaráda, ale život jde dál.

Co říkáte na vyústění krize a na to, že VV zůstávají ve vládě?

Vzhledem k tomu, že žádná z koaličních stran nevypověděla koaliční smlouvu, je přirozené, že VV mají ve vládě své zástupce. Ačkoliv osobně nejsem schopna pochopit, jak člověk, který věděl o pokusu o korupci a nijak se k tomu nepostavil, může být vicepremiérem pro boj s korupcí.

Jaké jsou vaše vztahy s panem Tluchořem? Jmenovala jste ho na nahrávce důvěrně jménem.

Mé vztahy s předsedou poslaneckého klubu ODS jsou, resp. byly pracovně nadstandardně dobré, stejně jako s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové (Gazdíkem). S oběma si tykám a oslovuji je běžně křestním jménem.

Co říkáte na to, že tím, že jste pana Tluchoře v nahraném hovoru označila jako komplice politické hry nejen vůči VV, ale i v ODS, jste mu zkomplikovala život, hlavně v ODS?

Osobně jsem se panu předsedovi Tluchořovi za své výroky, o nichž neměl nejmenší tušení, omluvila. Jeho pozici v ODS neznám a je to čistě věcí ODS a Petra Tluchoře.

Řada poslanců nejen z VV, např. předsedkyně Sněmovny Němcová, vás vyzvala k odchodu ze Sněmovny. Odejdete?

Poslanecký mandát jsem získala od svých voličů. Po Stanislavu Humlovi a Radku Johnovi jsem získala nejvíce preferenčních hlasů, proto budu dál pracovat jako poslankyně. Za poslední týdny jsme z úst poslanců i vrcholných představitelů stran slyšeli řadu proslovů, připomeňme například usnesení výkonné rady ODS.

ODS šla na jednání s tím, že trvá na odchodu lidí spojených s ABL z vlády. A jaká je realita? Radek John dostal jako trafiku nové ministerstvo bez kompetencí a Josef Dobeš, bývalý personální ředitel ABL, zůstal ministrem školství. Vít Bárta se po očištění údajně může vrátit, zatím mu resort bude hlídat jeho bývalý náměstek Šmerda. Není tohle výsměch občanům? Neměli by tedy být vyzváni odpovědní politici, aby zvážili odchod ze Sněmovny? Já jsem nahlásila korupci tehdy jednoho z ministrů vlády, která o sobě říká, že je protikorupční, za to jsem byla vyloučena z poslaneckého klubu i ze strany, bez možnosti vše kolegům vysvětlit. Já opravdu nemám důvod složit poslanecký mandát.

Jak budete hlasovat při hlasování o nedůvěře vládě, kde budou VV?

Hlasování o nedůvěře vládě nespojuji s tím, že tam jsou VV. Vždy jsem říkala, že budu podporovat stávající koalici, která bude dělat reformy. Nemohu však podpořit vládu, která se neočistila od vlivu ABL a nedemokratických praktik. Budu tedy hlasovat pro vyslovení nedůvěry.

Máte ještě ochranku?

Dbám stále o svou bezpečnost.

Máte stále pocit, že vás někdo sleduje?

Tady snad nejde o pocity, ale fakta. Na různých místech potkáváme stále stejné lidi, kteří ale evidentně chtějí, abych si jich všimla, často mne fotí a nahrávají, s kým a o čem se bavím. Jde asi jen o to, aby ve mně udržovali pocit strachu. To byste se musel zeptat těch lidí. Já jsem si zvykla. Stejně jako na to, že do telefonu nemohu říkat nic důležitého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám