Hlavní obsah

Topolánek v nynější krizi vidí šanci pro znovunabytí vlivu a moci, tvrdí Šťastný

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s vládní krizí se začalo znovu v médiích objevovat jméno expředsedy ODS Mirka Topolánka, který podle spekulací stál společně s Ivanem Langerem a Petrem Tluchořem za komplotem proti Věcem veřejným. Boris Šťastný, šéf pražské ODS, s nímž vedl svého času Topolánek otevřenou válku, v rozhovoru pro Právo řekl, že bývalý předseda strany vidí příležitost k návratu k moci a vlivu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek na Pražském evropském energetickém fóru

Článek

Místopředseda ODS Pavel Blažek se domnívá, že vládnout s VV není možné, proto se vyslovil pro jednání s ČSSD. Dovedete si to představit?

Dokud je koaliční smlouva platná, tak je platná a diskuse o jednání s kýmkoli jiným nebo o jiném uspořádání jen narušují jednání o očistě a narovnání poměrů. Všechny tři vládní strany vyslovily vůli pokračovat ve vládním projektu a premiér předložil jasné návrhy. Teď je třeba jednat.

Předseda poslanců Petr Tluchoř tvrdí, že ministr vnitra VV Radek John zneužil policii ke sledování politiků. Není to další důvod, proč vypovědět spolupráci s VV?

Petr Nečas se svým postojem správně snaží hasit další požár. Nikdo neví, jak to bylo. Kdosi, nikdo neví kdo, poslal anonymní mail, a nikdo neví, jestli jeho obsah je vůbec pravda. Tahle hysterie musí skončit. Nepokládám za moudré permanentně útočit na sebe v koalici a přilévat olej do ohně. To platí pro všechny strany. Občané chtějí a potřebují funkční vládu, politici musí pracovat v úřadech a ne se neustále hádat.

Jak hodnotíte, coby politik, který se netají blízkým vztahem k prezidentovi, názor expremiéra Topolánka, že Václav Klaus je technolog moci?

Škoda slov pro takové bláboly. Není náhoda, že Mirek Topolánek se vložil do hry právě teď. Nejspíš mu vadí slušný a poctivý styl vládnutí Petra Nečase a v současné krizi vidí šanci pro znovuzískání vlivu a moci. Odchod Topolánka byl zásadní a pozitivní změnou pro ODS směrem k její kultivaci a očistě. Jeho snahu vracet se a zasahovat do vnitrostranického dění v ODS považuji za zhoubnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný, v pondělí nejen jménem, obhájil svou pozici v čele pražské ODS.

Co říkáte na obsah nahrávek Kristýny Kočí – nepřipravoval se skutečně tři čtvrtě roku u VV a vlastně i uvnitř ODS puč s cílem oslabit Petra Nečase?

Já nevím, co je, nebo není pravda, to ukáže až čas a analýza chování a motivací každého z aktérů dění. Petr Nečas je nesmírně slušný, pracovitý a nezkorumpovatelný politik, který vyvedl ODS i zemi z politického marasmu vzniklého jako výsledek Topolánkovy éry. Mám o něj strach a všemi silami ho budu chránit a podporovat. Teď není prostor k žádným vnitrostranickým přím, teď potřebujeme rychle akceschopnou vládu v čele s Nečasem.

Se zopakováním mé dřívější odpovědi odsuzující všechny formy skrytého nahrávání přiznávám, že z formy i obsahu jejího sdělení jsem šokován a myslím, že každý průměrně inteligentní člověk si může udělat obrázek sám.

Co z jejích slov je, nebo není pravda, to opravdu nevím, to se snad brzy ukáže. Ale opravdu nevěřím, že vrcholná ústavní činitelka, navíc dáma, by se záměrně rozhodla mluvit jako dlaždič a především zcela sofistikovaně oznamovat šokující skutečnosti, které zásadním způsobem v klíčovou chvíli vyhrotily vládní krizi a které i v budoucnu budou vyvolávat řadu otazníků.

Souhlasíte s odložením demise respektive odvolání tří ministrů VV?

Ústava je napsána natolik volně tak, aby prezidentu republiky, a nejen jemu, umožňovala postupovat v zájmu země. Proto obsahuje přesné lhůty jen v určitých případech, nikoli v tomto. Pan prezident jedná v rámci Ústavy, pravomocí a především v zájmu občanů. Nehodlá připustit chaos, naopak zodpovědně se snaží znesvářené strany usmířit a pomáhá jim najít cestu. Prezident není počítač, do kterého pošlete žádost a vypadne z něj odvolací dekret. Komu se to nelíbí, ať do Ústavy navrhne, aby na Hradě byla umístěna naprogramovaná mašina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám