Hlavní obsah

V prvním kole senátních voleb v Kladně uspěli Dienstbier (ČSSD) a Jiránek (ODS)

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Do druhého kola senátních voleb na Kladensku a v Praze - západ se celkem podle očekávání probojovali kandidáti dvou tradičních politických subjektů - Jiří Dienstbier ml. za ČSSD a Dan Jiránek za ODS.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Senátní volby v Kladně.

Článek

Dienstbier přitom téměř sahal po cílové pásce hned v prvním kole, neboť zůstal jen velmi těsně pod padesátiprocentní hranicí. Nakonec mu vzájemný souboj všech devíti kandidátů vynesl 44,3 procent hlasů. Na druhém postupovém místě je kladenský primátor Jiránek s 27,2 procenty hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Pod pomyslnou čarou zůstali kandidáti dalších stran. Zdeněk Levý z KSČM získal 8,9%, Luděk Kvapil za TOP 09 a STAN 7,5%, Jana Bobošíková (Suverenita) 7,3% hlasů, Karel Protiva (KAN) 2,1%, Miroslav Rovenský (KDU-ČSL) 1,3%, Ivo Vašíček (ČPS) 0,8% a Milan Vodička (Svobodní)0,7% hlasů.

Mezi lidmi nebyl o volby příliš velký zájem, k urnám přišlo jen 23 % voličů, což je výrazně méně, než při posledních senátních volbách v tomto regionu v roce 2008, kdy v prvním kole přišlo skoro 40 procent lidí a ve druhém přes 31 procent.

Druhé rozhodující kolo mezi prvními dvěma se uskuteční příští pátek a sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám