Hlavní obsah

Mráz znovu trhá rekordy, meteorologové naměřili -28 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokračující mrazivé počasí ve čtvrtek ráno znovu přepisovalo teplotní rekordy. Ze stanic, kde probíhá pozorování déle než 30 let, byl rekord překonán například v Deštném v Orlických horách (-18,4 stupně). Ještě výrazně chladněji bylo na stanici Jizerka, kde meteorologové naměřili dokonce -28 stupňů Celsia. S ohledem na délku pozorování však nelze hovořit o rekordu.

Článek

Rekordní hodnoty se přepisovaly také v Javorníku (-16,2), Kostelní Myslové (-15,7), Moravských Budějovicích (-14,7), Ostravě Porubě (-13,3), Smolnici (-12,9) a Velichovkách (-14,7).

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) připomněl, že rekordy byly k tomuto datu přepisovány i v roce 2008, nicméně opačným směrem. Tehdy byla na některých stanicích naměřena teplota přes 20 stupňů Celsia.

Od čtvrtka by se mělo zvolna oteplovat, o víkendu a v první polovině příštího týdne by se mohla teplota přes den vyšplhat až k pěti stupňům Celsia. Do víkendu hlásí meteorologové jasno, později by se mělo zatáhnout a mělo by pršet, ve vyšších polohách sněžit. Poté se má opět ochladit.

Reklama

Související články

Česko objaly mrazy, teploty spadly pod minus 20

Na mnoha místech České republiky padly za mrazivého rozbřesku teplotní rekordy. Nejnižší teplotu naměřili meteorologové na měřící stanici Jizerka, kde teploměr...

Výběr článků

Načítám