Hlavní obsah

John: Výpověď zatím podalo 15 hasičů a 124 policistů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Radek John (VV) v pondělí uvedl, že hasiči ani policisté hromadné výpovědi kvůli srážkám na mzdách nepodávají. Od Nového roku podalo podle statistik resortu výpovědi 15 hasičů, z toho pět ze mzdových důvodů. Evidovaných 124 výpovědí u policie se podle Johna nijak nevymyká statistikám minulých let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV), za ním policejní prezident Petr Lessy a generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán

Článek

John v pondělí prohlásil, že mandatorní výdaje zvýšit nemůže, jelikož by musel požádat o prostředky ze státního rozpočtu, což vláda odmítá.

Policejní odbory hrozí, že zorganizují podobnu akci s hromadnými odchody jako lékaři. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Petr Lessy, za ním ministr vnitra Radek John (VV)

Podle něj si odboroví předáci nemají nač stěžovat. Požadují prý hospodárnější vedení a zamezení plýtvání. Poté vyjmenoval úsporná opatření, s kterými jeho resort začal, od snižování počtu zaměstnanců vnitra o 20 procent, audity rozkrývající černé díry ministerského rozpočtu, zavedení transparentního systému uvádění zakázek na internetu až po internetové aukce.

„Při jednání s odbory jsem splnil prakticky všechny jejich požadavky - zachovat výsluhy, nepropouštět, neotvírat služební zákon,“ řekl John s tím, že nápad na radikální redukci cizinecké policie pochází od odborů. Vnitřní rezervy mají za úkol hledat policejní prezident Petr Lessy a generální ředitel hasičských sborů Miroslav Štěpán.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán na tiskové konferenci ministr vnitra Radka Johna (VV) za přítomnosti policejního prezidenta Petr Lessyho (vpravo)

John pak připomněl, že Lessy má k dispozici čtvrt miliardy na prémie za dobré výkony. Zdůraznil přitom, že ty jsou určeny všem oblastem nikoli jen pro oblast boje proti korupci.

Celkem se snížily mzdy policistů o 3,8 až 7,4 procenta, u hasičů o 9,2 procenta. Nepoměr podle Johna neznamená, že by si resort vážil práce hasičů méně, ale jedná se prý o systémový omyl, který hodlá v příštím roce napravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám