Hlavní obsah

Soud rozhodl, že vydání Danylyšyna na Ukrajinu je nepřípustné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze ve středu rozhodl, že vydání bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna zpět do vlasti je nepřípustné. Danylyšin získal v lednu ČR politický azyl. Na Ukrajině je stíhán za údajné zneužívání pravomocí při sjednávání státních zakázek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn odchází ze soudní síně.

Článek

Danylyšyn byl v ČR zadržen na základě žádosti ukrajinských úřadů loni v říjnu, na Ukrajině čelí obvinění ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek. Vinu odmítá a hovoří o politickém pozadí případu. Stíháni jsou i někteří další členové někdejší vlády premiérky Julije Tymošenkové.

Zatímco zástupci ukrajinské opozice české rozhodnutí o azylu uvítali, ministerstvo zahraničí Ukrajiny vyjádřilo nad postupem české strany rozpaky. Ukrajinská generální prokuratura poté oznámila, že bude trvat na Danylyšynově vydání.

Obvinění Danylyšyna podle ukrajinského tisku souvisí s dojednáváním zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž s podezřelým kontraktem na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká již dříve s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že Danylyšyn je podezřelý z toho, že v roce 2007 zvýhodnil firmu, která dodávala státu maziva a paliva.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinský exministr dostal v ČR azyl

Ukrajinský exministr ekonomiky Bohdan Danylyšyn, který byl na základě mezinárodního zatykače zadržen v půlce října v Praze, dostal v Česku politický azyl....

Výběr článků

Načítám