Hlavní obsah

Náměstek i šéf protikorupční policie mají na prezidiu skončit

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V nejvyšších patrech policie se po nástupu nového policejního prezidenta Petra Lessyho začínají hýbat ledy. Ve své funkci má totiž podle zjištění Práva ke konci měsíce skončit dosavadní náměstek šéfa policie pro vnější službu a neúspěšný uchazeč o post policejního prezidenta Ivan Bílek a spekuluje se i o odchodu šéfa elitního protikorupčního útvaru Libora Vrby.

Článek

Bílek v úterý na zaslané dotazy nereagoval, jeho ohlášený odchod ale Právu potvrdily dva dobře informované zdroje z vedení policie s tím, že v současné době se řeší především jeho další možné působiště.

Lessyho mluvčí Pavla Kopecká v úterý nechtěla personální změny ve vedení policejního prezidia jakkoli komentovat.

Konec Bílka v nejužším vedení policie byl nicméně očekávaný, vzájemné neshody ostatně nedávno nepřímo potvrdil i jeho nový šéf. „Vyjasňujeme si nyní naše pohledy a uvidíme, zda nalezneme kompromis,“ řekl minulý týden Lessy s odkazem na hodnocení policejní reformy provedené za bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS).

"Langrův muž"

Právě s ní je Bílek úzce spjatý a pověst „Langerova muže“ byla také jedním z důležitých faktorů, proč šéf uniformované policie se svou žádostí o povýšení na nejvyšší post neuspěl.

Nový policejní prezident teď spolu se svým týmem podle informací Práva intenzivně hledá, jakou funkci Bílkovi nabídnout. Dosavadní náměstek pro uniformovanou policii totiž chce podle všeho u sboru zůstat a možných variant v takovém případě příliš není.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komisí doporučený policejní prezident Petr Lessy.

„Je to problém, volná místa v top managementu v podstatě nejsou. A aby dělal náměstka krajskému řediteli, kterému doteď velel, je kromě toho také obtížně představitelné,“ řekl k tomu Právu dobře informovaný zdroj.

Horké křeslo Vrby

Dilema „kam s ním“ přitom bude muset vedení policie podle všeho v brzké době řešit i v případě ředitele protikorupční policie, tedy klíčového útvaru vyšetřujícího citlivé kauzy s přesahem do politiky. Vrba do horkého křesla šéfa protikorupčních detektivů usedl za působení Langera a také on v resortu platí za jednoho z jemu blízkých.

Současný ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John nedávno Vrbou vedený útvar kritizoval s tím, že nepracuje tak, jak má, že zatím nedokázal v rámci boje proti korupci chytit ani jednu „velkou rybu“, a že je navíc zatížený častými úniky citlivých policejních informací.

John Vrbovi také stejně jako odstoupivšímu policejnímu prezidentovi Oldřichovi Martinů vyčítá jejich společnou schůzku s premiérem Petrem Nečasem (ODS), na které ho oba důstojníci během předvánoční vládní krize informovali o podezření na možné protiprávní jednání ministra vnitra. Z vyšetřování korupční kauzy na Státním fondu životního prostředí totiž vyplynulo, že John o podezřeních věděl předem, ale místo na policii s nimi poslal hlavního svědka za novináři.

„Pozice ředitele protikorupční policie je v podstatě neudržitelná, je jasné, že musí skončit,“ řekl k tomu Právu jeden z vysokých úředníků ministerstva vnitra.

Sám Vrba se ke spekulacím o svém odchodu v úterý nechtěl příliš vyjadřovat. „Pokud za mnou s něčím takovým mí nadřízení přijdou, budu to respektovat, zároveň ale budu chtít znát důvody. Útvar totiž funguje dobře a naše výsledky to potvrzují,“ konstatoval Vrba.

Pozice šéfa protikorupčního útvaru je u policie kvůli citlivosti zpracovávaných kauz jednou z nejvíce nejistých, jen za posledních pět let se v jeho čele vystřídali čtyři ředitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám