Hlavní obsah

Odcházející lékaře podporuje jen 17 procent populace

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházející nemocniční lékaře podporuje jen 17 procent dospělé populace, častěji je to mezi muži, osobami ve věku 18 až 29 let a obyvateli největších měst. Naopak nesouhlasně se k protestu lékařů staví 56 procent lékařů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplynulo to z průzkumu společnosti STEM/MARK, kterého se zúčastnilo 1020 osob v době od 14. do 23. ledna. Právo získalo jeho výsledky ve čtvrtek.

Poměrně velká část dospělé populace a to 28 procent nemá na danou problematiku vyhraněný názor. Že jde ze strany nemocničních lékařů o vydírání a jejich chování je neetnické si myslí 21 procent populace. 12 procent dotázaných si myslí, že každý má právo na své rozhodnutí a volbu a je jen věcí lékařů, pokud se rozhodnou z nemocnice odejít.

Průzkum se zabýval i vztahem pacientů k péči, kterou nemocnice poskytují. S chováním lékařů pacientů je spokojeno 56 procent občanů, opačný názor má pouze 13 procent. Obdobně je tomu i v případě hodnocení přístupu středního zdravotnického personálu. 55 procent osob jej hodnotí pozitivně, 14 procent má k němu výhrady.

Ostatní zaujímají spíše neutrální postoj. S odchodem lékařů lidé mají strach ze zhoršení péče a z prodloužení čekacích dob na jednotlivé zákroky. To vyjádřilo 77 procent dotázaných.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám