Hlavní obsah

Zemřela nejstarší obyvatelka Česka, bylo jí 107 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž
Aktualizováno

Marie Smejkalová, nejstarší obyvatelka České republiky, ve středu zemřela v Kroměříži. Loni v září oslavila 107. narozeniny a před měsícem se ještě zúčastnila komunálních i senátních voleb. O jejím úmrtí informovala starostka města Daniela Hebnarová.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Marie Smejkalová při loňských říjnových volbách

Článek

„Ještě včera jako by se chtěla postavit. Pomodlit. To člověk tak vycítí, když jste mu blízko,“ řekla Právu Simona Volná, třiačtyřicetiletá příbuzná zemřelé nejstarší obyvatelky ČR. „Srdíčko vzdorovalo. Měla jsem ji v náručí, myslím, že selhával oběh,“ dodala.

Marie Smejkalová se narodila 12. září 1903, v den svých narozenin tak slavila i svátek. Narodila se do habsburské monarchie, zažila první republiku i obě světové války. Mohla také sledovat začátky a rozvoj Baťových závodů nebo vzestupy a pády všech prezidentů země.

Rodné Kroměříži zůstala věrná. Celý život žila v přízemním domku, se kterým sousedí tovární budova. V ní měla rodina Smejkalové obuvnickou výrobu ještě krátce po druhé světové válce. Po znárodnění v roce 1948 v ní žena pracovala jako dělnice.

Prakticky do posledních okamžiků byla vitální a zajímala se o dění okolo sebe. Sledovala politiku a podporovala pravicovou ODS. Při svých posledních volbách uvedla, že "pokud si pamatuje, nevynechala ani jedny". Recept na dlouhověkost měla jednoduchý - slivovici do čaje, hodně dobrého jídla, pohody a spoustu lidí okolo sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám