Hlavní obsah

PR agentura dostává od ústecké Krajské zdravotní 100 tisíc měsíčně

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Společnost Krajská zdravotní sdružující pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, jejímuž představenstvu šéfuje bývalý předseda regionální ČSSD Petr Benda, platí měsíčně 100 tisíc korun komunikační agentuře Ariston PR. Stejná agentura přitom pracovala pro Lidový dům v době, kdy soc. dem. vedl Bendův přítel Jiří Paroubek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Bývalý krajský předseda ČSSD Petr Benda

Článek

„Krajská zdravotní, a. s. s agenturou Ariston PR spolupracuje dlouhodobě. U společnosti velikosti, významu a potřebě informovanosti směrem k široké veřejnosti, jakou Krajská zdravotní, a. s. má, považujeme za zcela přirozené, že spolupracujeme s profesionální komunikační agenturou,“ uvedl v pondělí na dotaz Práva mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

„Paušální odměna agentury za její služby činí 100 tisíc Kč měsíčně a nijak se v průběhu trvání spolupráce nezměnila a ani do budoucna nemění,“ sdělil mluvčí.

Náměstek ústecké hejtmanky a Bendův nástupce v čele regionální ČSSD Arno Fišera v pondělí na dotaz Práva, co říká finančnímu plnění pro agenturu, uvedl, že se bude o věc zajímat.

Pro mne je to nová informace. Žádnou její práci jsem zatím neviděl.
šéf ústecké ČSSD Arno Fišera

„Pro mne je to nová informace. Žádnou její práci jsem zatím neviděl. Určitě se budu zajímat o to, zda odměna odpovídá odvedené práci,“ prohlásil Fišera.

Agentura Ariston PR, a především její ředitel Jan Vávra, mají za sebou dlouhodobou spolupráci s Bendovým přítelem a politickým spojencem Paroubkem.

„S panem předsedou Paroubkem se známe osobně, spolupracovali jsme v minulosti na neformální bázi. Před necelým rokem jsme dospěli k tomu, že by pan předseda rád zformalizoval naši spolupráci na dílčích úkolech. Pro žádnou jinou politickou stranu nepracujeme, takže u nás nemůže dojít ke střetu zájmů,“ řekl Vávra v srpnu 2007 v rozhovoru pro Právo.

Šéf agentury Ariston PR byl například v týmu, který připravoval modernizaci značky ČSSD. V době spolupráce s Lidovým domem se hovořilo o tom, že měsíční odměna dosahuje 25 tisíc korun. Vávra tehdy částku odmítl komentovat.

Peníze jsou ve spojení s nemocnicemi na Ústecku citlivým tématem. Krajská zdravotní je totiž terčem zkoumání kvůli podezření z plýtvání při nákupu předražené zdravotnické techniky. Těsně před Vánoci podalo kvůli tomu ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09) trestní oznámení.

Kalouskův resort se v oznámení opírá o vlastní audity, které nákup zbytečně předražené techniky potvrdily. Např. pražská Nemocnice Na Homolce koupila magnetickou rezonanci za 26 miliónů, kdežto Krajská zdravotní za obdobný přístroj zaplatila 44 miliónů. Výsledky dvou auditů, které úřad ve společnosti provedl, už má k dispozici i protikorupční policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám