Hlavní obsah

Ať se prošetří kauza Mostecké uhelné, shodly se po třech hodinách špičky ČSSD

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejužší vedení ČSSD, politické grémium, se v pátek dopoledne na jednání v Lidovém domě usneslo, že podporuje objektivní prošetření kauzy privatizace Mostecké uhelné. Po tříhodinovém jednání o tom informoval úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Schůzku stranických špiček si kvůli kauze prodeje dolů vyžádal jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Bývalý premiér Stanislav Gross kvůli kauze už ve čtvrtek přerušil členství v ČSSD, strana vzala jeho oznámení na vědomí. [celá zpráva]

Milióny z prodeje firmy

Privatizaci Mostecké uhelné otevřela ve čtvrtek Mf Dnes, když přinesla informaci, že lidé blízcí Grossovi získali z privatizace miliónové provize. Prodejem se kvůli podezření z opraní špinavých peněz zabývají švýcarské úřady a podaly ohledně něj žádost o pomoc v šetření na české vrchní státní zastupitelství.

Švýcarské úřady už dříve zdokumentovaly, že kupec 46 procent akcií mosteckých dolů, švýcarská Investenergy, těsně po rozhodnutí vlády o prodeji v srpnu 1999 poslal obří provizi pět miliónů dolarů (tehdy přes 170 miliónů Kč) na účet na Gibraltar.

Stát akcie firmě prodal za 650 miliónů korun, provize tedy činila 27 procent z ceny obchodu.

K účtu měl přístup Pavel Musela - lobbista blízký Grossovi. Ten údajně peníze dál přerozděloval.

Reklama

Výběr článků

Načítám