Hlavní obsah

Dvacet magistrů práv z plzeňské univerzity přijde o titul

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vedení Západočeské univerzity v Plzni chystá na pátek dlouho slibovaný řez mezi podezřelými absolventy právnické fakulty. Rektor Josef Průša hodlá oznámit, že univerzita rozešle svá vůbec první rozhodnutí o zrušení diplomu některým absolventům, konkrétně magisterského studia.

Článek

Podle informací Práva z důvěryhodného zdroje univerzita hodlá zrušit v rámci správního řízení titul Mgr. až dvaceti lidem, tedy zhruba polovině z těch, které původně z nestandardního a možná i nezákonného studia podezřívala.

Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, který zároveň jako zaměstnanec plzeňské právnické fakulty připravuje pro Průšu podklady pro správní řízení s podezřelými absolventy, nejprve odmítl informace Práva komentovat. Nakonec je ale potvrdil.

Korbel: Číslo sedí

„To číslo počtu magistrů, kterým univerzita bude rušit diplomy, ještě není přesně jasné, protože u všech 41 podezřelých absolventů magisterského studia dosud nemám podklady hotové, nicméně vámi zmiňované cifře dvacet se skutečně může přiblížit,“ řekl včera Korbel.

Těm, kterým chce jejich diplomy univerzita zrušit, expertní komise vytýká podle Korbela především dva základní nedostatky – příliš krátkou dobu studia, které u Mgr. trvá standardně pět let, a také některé chybějící zkoušky.

V takovém případě by mohl být v ohrožení například titul podnikatele Jana Harangozza, obžalovaného v kauze konkurzní mafie. Ten podle dřívějších zpráv médií zvládl magisterské studium během letních prázdnin v roce 2005.

Harangozzo se brání, že mu bylo uznáno předchozí studium v Bratislavě, ovšem právnická fakulta v Plzni o tom nemá žádný písemný doklad.

Další rychlostudentkou, o které se psalo, je bývalá vyšetřovatelka protikorupční policie Monika Kocourková, která studium zvládla za čtyři měsíce. Ta se hájí, že jí v Plzni uznali zkoušky z Policejní akademie.

Nezvykle rychle vystudovali také dcera a syn zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Oba prý získali titul Mgr. jen za půldruhého roku.

Titul visí na vlásku i v případě bývalé chomutovské primátorky Ivany Řápkové (ODS), u které chybí potvrzení, že složila během studií všechny potřebné zkoušky.

Kdo může být podle informací Práva naopak v klidu, je bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík, u kterého chybí diplomová práce, ale má prý potvrzeno, že ji fakultě odevzdal. V jeho případě univerzita správní řízení s největší pravděpodobností zastaví a titul Mgr. mu zůstane.

Rušení, nikoli odebírání

Korbel včera upozornil, že podezřelým absolventům nebude univerzita tituly odebírat, jak si mnozí myslí, nýbrž rušit.

„Nejde v pravém slova smyslu o odebírání titulů, neboť jde o studenty, kteří doposud řádně studium neukončili, a tedy žádný titul nezískali. Univerzita jim pouze v rámci správního řízení zruší jejich diplom, který osvědčoval řádné ukončení studia, a to proto že jim byl vydán protiprávně,“ upřesnil Korbel.

Doplnil, že dotyční se zrušením diplomu dostanou do pozice nadále studujících a o jejich dalším osudu rozhodne děkan fakulty.

Vyloučit je bude moci jen v případě, že nesplnili dosavadní povinnosti studia v podobě zkoušek a kreditů nebo se rozhodli sami skončit. U podezřelých držitelů titulů Ph.D. nebo Bc. univerzita zatím k žádnému rušení diplomů nepřistoupila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám