Hlavní obsah

Drobilovým nástupcem na ministerstvu životního prostředí by mohl být Chalupa

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Horkým kandidátem na post ministra životního prostředí je poslanec ODS a starosta šesté pražské městské části Tomáš Chalupa (36). Právu to potvrdilo několik dobře informovaných zdrojů z ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Chalupa

Článek

„V diskusích je jméno Tomáše Chalupy nejčastěji skloňováno a je pravděpodobné, že ministrem životního prostředí bude právě on,“ řekl Právu vlivný občanský demokrat, který si nepřál být jmenován.

Oficiálně představitelé ODS odkazovali na výlučnou pravomoc premiéra Petra Nečase jmenovat členy vlády. „Tomáš Chalupa je jedno ze jmen, o kterých se mluví,“ poznamenal mimo záznam jeden z místopředsedů strany.

Podle informací Práva je starosta Prahy 6 i favoritem prezidenta Václava Klause a také místopředsedy strany a šéfa resortu obrany Alexandra Vondry. Dobré vztahy mezi prezidentem a Chalupou, který na konci 90. let působil jako mluvčí Klausovy vlády, jsou dlouhodobě známé.

Nečas chce řešení během několika dní

Podle další z kuloárních zpráv má Chalupa mimo jiné podporu pražské ODS, zatímco jihomoravská část občanských demokratů by za ministra chtěla brněnského poslance Václava Mencla. Dříve se spekulovalo o bývalém ministru průmyslu a obchodu a šéfovi premiérových poradců Martinu Římanovi, ten však tuto spekulaci pro pondělní Právo jednoznačně odmítl.

Šéf pražské ODS Boris Šťastný v pondělí v ČT řekl, že by bylo ctí, aby pražská ODS měla ve vládě svého člena: „Tomáš Chalupa je schopný a čestný komunální politik.“

Nečas v pondělí na tiskové konferenci po obědě s prezidentem v Lánech poznamenal: „Letmo jsme se samozřejmě otázkou ministerstva životního prostředí zabývali, ale spíše z procedurálního a časového hlediska než z hlediska konkrétního obsahu s tím, že i já preferuji řešení, které bude spíše řešením v řádu dnů než týdnů, a takto jsem informoval i pana prezidenta.“

Klaus si přitom pochvaloval bývalého ministra životního prostředí a místopředsedu ODS Pavla Drobila, o němž prohlásil, že má rozumné názory na resort. Drobila se Klaus zastal i poté, co se na veřejnost dostala korupční kauza kolem Státního fondu životního prostředí. [celá zpráva]

Stejně jako Drobil, ani Chalupa se v minulosti na problematiku životního prostředí nespecializoval. Chalupa vystudoval žurnalistiku, politologii a práva na Univerzitě Karlově v Praze. Na počátku 90. let působil jako novinář. Členem ODS je od roku 1992. V Praze 6 starostuje od roku 2002, loni byl zvolen do Sněmovny. Chalupa byl spojenec bývalého primátora Pavla Béma, který rovněž začínal svou politickou kariéru v šesté městské části.

Nejdřív odvolán, nedávno se vrátil

Po loňských komunálních volbách Chalupu Nečas pochválil jako jednoho z úspěšných komunálních politiků. ODS v Praze 6 získala přes 41 procent hlasů. Nyní vládne v koalici se soc. dem.

Otázkou je, zda se Chalupa vzdá starostovského postu ve významné městské části s téměř sto tisíci obyvateli. Starosta šestky je významnou figurou v rámci pražské ODS. Jejím místopředsedou byl poprvé zvolen v roce 2004.

Loni v dubnu Chalupu regionální organizace odvolala, skončil i jako šéf volební kampaně v hlavním městě. Část spolustraníků mu vyčítala, že je pražská ODS málo vidět. Na post místopředsedy občanských demokratů v metropoli se Chalupa vrátil loni v prosinci.

Pokud by skutečně zamířil do vlády, je otázkou, kdo by jej nahradil ve funkci starosty. Jako o nadějném zdejším politikovi se mluví o zástupci starosty Janu Zárubovi (ODS), který má mimo jiné na starost dopravu, úklid a vykonává funkce koordinátora projektů Městského kamerového systému a Programu Stop Graffiti.

Reklama

Výběr článků

Načítám