Hlavní obsah

Zeman usedl do křesla po Vesecké v úřadě nejvyššího státního zástupce

Právo, Novinky, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pavel Zeman se ujal funkce nejvyššího státního zástupce. Chtěl by se zaměřit na konsolidaci majetku nabytého trestnou činností. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) je třeba se zaměřit i na kariérní řád a odměňování státních zástupců nebo zřízení speciálního státního zastupitelství.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) (vlevo) uvedl Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce.

Článek

V případě speciálního státního zastupitelství, které by se zaměřilo na boj proti korupci a jiné závažné trestné činnosti, předložil Pospíšil se Zemanem zatím dvě možnosti fungování nové instituce. V rámci první varianty by to byla instituce s celostátní působností podřízená nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ), podle druhé alternativy by fungovala jako součást NSZ. Pospíšil poznamenal, že se druhý model osvědčil například na Slovensku.

Zeman jako své hlavní priority kromě boje s korupcí chápe také zlepšení komunikace NSZ, zpřísnit institut konfiskací, tedy jak efektivněji odčerpávat výnosy z trestné činnosti, a také jak více podpořit poškozené. Dodal k tomu, že hlavní debata se bude týkat změny zákona.

Co se týče strategie protikorupčního tažení, uvedl Zeman, že se hodlá nechat inspirovat v zahraničí. „Zhruba šest států má své účinné modely na potírání korupce, každý přitom má své historické kořeny na daném území, a je třeba pečlivě zvažovat, jak to bude vypadat v ČR,“ podotkl Zeman.

Zeman má mezinárodní nadhled, pochvaloval si Nečas

Na jméně Pavla Zemana se shodli všichni členové vlády ze všech koaličních stran ODS, TOP 09 a VV. Premiér Petr Nečas (ODS) před časem na Zemanovi ocenil zejména to, že má odstup „od vnitřní situace a případných vnitřních konfliktů ve státním zastupitelství“. Zamlouvalo se mu také to, že má Zeman mezinárodní nadhled.

Zeman kvůli nové funkci ukončil své angažmá ve významné evropské instituci Eurojust, kde zastupoval ČR.

V roli šéfa žalobců nahradil Renatu Veseckou, která v očích vlády upadla v nemilost. Její pozicí zamávaly soudní pře a spekulace o jejím spojení s členy takzvané justiční mafie. Její působení vyvolalo i rebelie mezi podřízenými státními zástupci.

Po odchodu Vesecké vehementně volaly VV s Radkem Johnem v čele, který tvrdil, že policisté nebudou chtít vyšetřovat řádně korupční případy, pokud bude žalobcům šéfovat nadále Vesecká. Nicméně odchod Vesecké dlouho avizoval i Pospíšil.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda jednomyslně odklepla odvolání Vesecké

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve středu navrhl vládě odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Vláda návrh jednohlasně přijala. Novým nejvyšším...

Výběr článků

Načítám