Hlavní obsah

Ředitelé nemocnic budou shánět lékaře na Slovensku a v Polsku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov, Hradec Králové

Ředitelé nemocnic zatím nemají jasno, jak budou situaci kolem exodu lékařů řešit, a většinou vkládají naději do jednání s rebelujícími doktory, kraji, ministerstvem a pojišťovnami, která by se měla rozběhnout po Novém roce. Někteří šéfové hledají cesty z krize i na vlastní pěst a jedním z východisek by mohly být nábory lékařů v zahraničí.

Článek

V českokrumlovské krajské nemocnici například podala výpověď bezmála třetina doktorů a předseda představenstva Jaroslav Šíma se již smiřuje s tím, že zařízení dokáže za takových podmínek fungovat maximálně dva měsíce.

Šíma sice doufá, že se zintenzivní jednání s ministerstvem a neblahou budoucnost nemocnice se podaří zažehnat například s pomocí rezerv v hospodaření pojišťoven. Nicméně sám plánuje oslovit i lékaře v zahraničí, zejména v Polsku a na Slovensku. „Dosud jsme žádný inzerát nepodali, ale možná příští týden by na to mohlo dojít,“ sdělil Novinkám Šíma.

"Na zahraniční lékaře nelze spoléhat"

Podobně bude postupovat také ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Roman Prymula, v jehož zařízení dosud podalo výpověď 186 z 575 lékařů. Velké naděje ale do toho nevkládá. „Ještě než celá akce Děkujeme, odcházíme začala, podávali jsme inzeráty s žádostmi o anesteziology, ale žádný velký zájem jsme nezaznamenali,“ řekl Prymula.

Uvažuje ale o zahájení náborů na Slovensku, které by mohly do Hradce chybějící lékaře přilákat. Na to, že to prořídlé stavy v jeho nemocnici doplní, se ale příliš nespoléhá. „Nevěřím, že to zaplní celé penzum,“ dodal Prymula.

Nábory na Slovensku může zkomplikovat také fakt, že tamní lékaři podle českých odborů vyjádřili solidaritu a slíbili, že do ČR nepůjdou. [celá zpráva]

Lékaři v rámci akce Děkujeme, odcházíme požadují zlepšení podmínek pro svou práci pod hrozbou podání hromadných výpovědí. Dosud podalo výpověď 3 576 doktorů z celkového počtu 16 tisíc nemocničních lékařů v ČR. Od Nového roku se začne odpočítávat výpovědní lhůta, během níž budou kraje a ministerstvo jednat o následcích a jejich zmírnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám