Hlavní obsah

Hokejový stadión je před krachem, tvrdí karlovarský náměstek primátora

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Před bankrotem, jehož důsledkem může být dokonce podání žaloby kvůli podezření ze spáchání trestného činu zkreslování hospodářského výsledku, stojí v současné době podle prvního náměstka karlovarského primátora Jiřího Kotka (Alternativa) KV Aréna v Karlových Varech - Tuhnicích.

Článek

Kotek s novým jednatelem KV Arény a karlovarským zastupitelem Romanem Malečkem (TOP 09) z toho viní bývalé šéfy multifunkční haly a rovněž někdejší vedení města, které tvořili zástupci ODS a ČSSD. Obě strany jsou nyní v opozici a označují tvrzení Kotka a Malečka o ekonomických problémech haly za nepodložená, skandální a hlavně poškozující KV Arénu.

„KV Aréna je v platební neschopnosti a stojí před krachem,“ uvedl Kotek v úterý dopoledne na jednání karlovarského zastupitelstva. „Nevylučujeme dokonce, že bude nutné vlastní organizaci, tedy KV Arénu, v souvislosti s dosavadním hospodařením zažalovat,“ dodal Kotek, podle nějž minulé vedení KV Arény zkreslilo hospodářský výsledek za loňský rok.

Účetnictví kontroloval audit, brání se bývalé vedení

„Pravidla účetnictví jsou striktní a jasně hovoří, jak se mají které položky evidovat. Ve výsledcích hospodaření je vykazován profit ve výši 777 tisíc korun, což je ale podle našich dosavadních zjištění pouze iluzorní výsledek. Může se jednat o trestný čin zkreslování hospodářského výsledku,“ dodal Kotek.

Podle opozice ale kritici hospodaření KV Arény vaří z vody a nemají nic podloženého. „Účetnictví je průhledné a také uzavřené auditem. Kritiku prvního náměstka primátora Kotka považuji za emoční výkřiky, které především ničí dobrou pověst KV Arény,“ komentoval bývalý karlovarský primátor a nyní opoziční zastupitel Werner Hauptmann (ODS).

„Jeho projevy jsou skandální a nedoložené,“ pokračoval. „Jsou to do nebe volající prohlášení v době, kdy má KV Aréna hledat generálního partnera, což to velmi komplikuje,“ dodal Hauptmann.

Už nyní odhaduji, že opravený výsledek hospodaření za loňský rok se bude pohybovat v propadu kolem 1,5 miliónu korun.

Stávající primátor Petr Kulhánek (KOA) ale má jasno. „Řešíme tady naprosto rozvrácené hospodaření KV Arény, což je práce minulého vedení města,“ argumentoval. Podle Malečka bude kvůli tomu třeba závěrečný účet loňského hospodaření KV Arény přepracovat a podat nové daňové přiznání.

„Chybí tam totiž kupříkladu jeden milión korun za nájemné hrazené městu. Dále tam byl neoprávněně zahrnut celý milión korun od Budvaru, který měl být správně rozúčtován do pěti let. Ještě nejsme u konce přebírání celé agendy KV Arény, ale už nyní odhaduji, že opravený výsledek hospodaření za loňský rok se bude pohybovat v propadu kolem 1,5 miliónu korun,“ uvedl.

Opozice na jednání karlovarského zastupitelstva rovněž kritizovala mimořádnou dotaci KV Aréně ve výši zhruba deset miliónů korun. Peníze ale podle Malečka mají sloužit narovnání majetkoprávním vztahům mezi městem a KV Arénou a také na zajištění provozu haly na začátku příštího roku. „Jinak bychom neměli na energie a nemohla by se hrát ani hokejová extraliga,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám