Hlavní obsah

Poslanci schválili snížení platů politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna v pátek souhlasila v závěrečném čtení se snížením platů představitelů státní moci. Mzdy ústavních činitelů a soudců by se tak měly snížit o pět procent do konce volebního období. To se netýká pouze státních zástupců, jejichž platy se budou znovu upravovat v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci dali Nečasově vládě zelenou.

Článek

Ačkoli měli se zákonem problém někteří sociální demokraté, a to s ohledem na krácení mezd právě státních zástupců, hlasovala celá řada poslanců z řad opozice pro jeho schválení. Zákon podpořilo 147 poslanců napříč politickým spektrem, nesouhlas vyjádřil pouze ekonomický expert ODS Michal Doktor.

ČSSD ale už ohlásila, že Senát, v němž má sociální demokracie většinu, zákon zřejmě kvůli platům žalobců vrátí. Stále tak není jasné, zda bude platit už od ledna. Pokud by tomu tak nebylo, platy politiků by na začátku roku skokově vzrostly.

Předseda horní komory Milan Štěch již předem avizoval, že udělá vše pro to, aby se schvalovací proces nezdržel. Uvedl, že svolá schůzi Senátu okamžitě, jakmile Sněmovna návrh předá Senátu, k čemuž by mělo dojít ještě v pátek.

Nakonec pár hodin po schválení normy v dolní komoře rozhodl, že novelu o snížení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců budou senátoři schvalovat příští čtvrtek. Schůze k předloze, která má platit od počátku příštího roku, se uskuteční "v co nejkratším možném termínu", uvedla tisková tajemnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám