Hlavní obsah

Kalousek odmítá pohádku o zlém Bartákovi a dobrém princi Vondrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak je to s náměstkem ministra financí a bývalým ministrem obrany Martinem Bartákem (ODS), kterého obvinil bývalý americký diplomat z vymáhání úplatku? Jeho nadřízený ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl, že by chtěl bránit přímo Bartáka, ale chce bránit zásady slušného chování. „Náměstek ministra financí, doktor Barták, se na ministerstvu financí ničeho nedopustil,“ uvedl Kalousek v nedělním diskusním pořadu na České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce

Článek

Podle Kalouska je obvinění bývalého amerického velvyslance Williama Cabanisse závažné, a proto je podle něj Barták na neplacené dovolené, dokud se případ nevyšetří. Nelíbí se mu však mediální interpretace, že vše způsobil zlý čaroděj Barták, a teď přijel dobrý princ Vondra. Kalousek by považoval za absurdní, kdyby vyšetřování trvalo déle než tři měsíce.

Údajnou korupční nabídku měl Barták udělat v době, kdy byl prvním náměstkem na ministerstvu obrany v Topolánkově vládě. Kalousek prý udělá závěr, až skončí vyšetřování. Tedy v okamžiku, kdy bude někdo obviněn.[celá zpráva]

Kalousek zároveň připustil, že vnímá všechny kauzy, které jsou spojeny s Bartákovým jménem, ale zdůraznil, že za všechna rozhodnutí o armádních nákupech je zodpovědná vláda, ne náměstek Barták. Například o Pandurech rozhodla Paroubkova vláda a Kalousek si myslí, že se tento obchod neměl nikdy uskutečnit. A o letounech Casa také hlasovali „všichni Nečasové, Topolánkové a Kalouskové“.

Na otázku, jak je možné, že s obviněním přijde americký diplomat, když mají fungovat tajné služby, které musí citlivé kontrakty prověřovat, odpověděl, že je to otázka na ministra obrany. Kalousek jako ministr financí o ničem závadném informován nebyl.

Vláda chystá antikorupční smršť

Obrana je i podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondračky asi nejhorším chlévem pokud jde o pozadí zadávání veřejných zakázek. Ondračka upozornil, že vláda zatím za pět měsíců v boji proti korupci mnoho neudělala, ale chápe, že něco takového vyžaduje důkladnou přípravu a nyní nás čeká smršť opatření. Vláda by však neměla podceňovat ani symboliku, a to je případ náměstka Bartáka, přestože i jemu přijde Cabanissovo nařčení podivné, protože přišlo s tříletým zpožděním.

Kalousek slibuje, že protikorupční zákony a jednotná metodika, aby byl zaveden pořádek v zadávání veřejných zakázek je na cestě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám