Hlavní obsah

Od největšího železničního neštěstí v Česku uplynulo 50 let, zemřelo tehdy 118 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutný primát mezi železničními neštěstími v české historii drží nehoda, která se stala před 50 lety, 14. listopadu 1960, poblíž stanice Stéblová na Pardubicku. Na jednokolejné trati se zde krátce před tři čtvrtě na šest večer v podzimní tmě a husté mlze srazil osobní vlak tažený parní lokomotivou s motorovým vlakem. První souprava jela od Hradce Králové a plně obsazený motorový vlak téměř úplně zdemolovala. Tragédie si vyžádala celkem 118 lidských životů, další stovka cestujících byla zraněna.

Foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Pietní akt k uctění památky největšího železničního neštěstí v historii českých drah v obci Stéblová na Pardubicku v roce 2000

Článek

Hovořit o podrobnostech nehody bylo za minulého režimu nežádoucí, dobový tisk o ní informoval jen stručně. Pomník obětem byl na místě neštěstí postaven před deseti lety, kdy se zde konal i oficiální pietní akt.

Čtěte také v rubrice Vaše zprávy
Stéblová: padesát let od tragédie

Dodnes není zcela jasné, kdo nehodu způsobil, pochybilo však hned několik železničářů z osobního vlaku číslo 608 z Liberce. Ten měl podle jízdního řádu vyčkat ve stanici Stéblová na příjezd "motoráku" od Pardubic, na jednokolejnou trať však vyrazil dříve. Nezadržela jej výstražná znamení, ani výhybkář, který se rozjetý kolos zoufale pokusil dohnat na kole.

Obě soupravy do sebe narazily asi kilometr a půl od Stéblové, těžká parní lokomotiva rozdrtila prvních pět ze šesti vozů motorového vlaku. Škody na druhé soupravě byly výrazně menší. Již náraz v rychlosti kolem šedesáti kilometrů se stal pro mnoho lidí osudným, a počet obětí ještě zvýšil požár živený naftou z prasklých nádrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám