Hlavní obsah

Janáčková povede Mariánské Hory a Hulváky společně s komunisty a TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

V čele ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky bude v následujících čtyřech letech i nadále kontroverzní Liana Janáčková (Nezávislí). Rozhodlo o tom v pondělí ustavující zastupitelstvo. Nově bude mít městský obvod dva místostarosty, informovala o tom asistentka starostky Renata Štroblíková. Radnici povede koalice tvořená Nezávislými, KSČM a TOP 09, která bude mít v patnáctičlenném zastupitelstvu těsnou většinu jednoho hlasu.

Článek

Prvním místostarostou byl zvolen komunista Jiří Boháč a druhým místostarostou se stal Jiří Jezerský, nezávislý kandidát za TOP 09. V předchozím volebním období měl obvod jednoho místostarostu a jednoho uvolněného radního. "Je to tak lepší. Role místostarosty je čitelnější a jeho kompetence jsou jasně dané," vysvětlila Janáčková. V pětičlenné radě městského obvodu zasednou také Patrik Hujdus a Libor Šrámek z Nezávislých.

Mezi priority vládnoucí koalice patří zvýšení bezpečnosti městského obvodu, pokračující rekonstrukce bytového a domovního fondu, ale je připravena například tvrdě postihovat neplatiče nájemného nebo nepřizpůsobivé občany.

Janáčková: Koalice s lidmi, na které je spoleh

"Koaliční dohodu jsme uzavřeli ústně, písemná forma není potřeba, věříme si," uvedla Janáčková, která jako bývalá členka ODS nemá problém s tím, že jí zástupce bude dělat komunista.

"Koalice se uzavírá s lidmi, na které se můžete spolehnout. Pracovně i lidsky," uvedla starostka. Dodala, že raději bude spolupracovat s komunistou než s opozičními občanskými a sociálními demokraty, kteří podle ní pouze útočí na její osobu.

Janáčková proslula nejen svými kontroverzními výroky směřujícími k romské menšině, ale za jejího vedení bylo obvodu magistrátem dokonce odebráno právo samostatně hospodařit. Důvodem byly údajné nesrovnalosti, které odhalila magistrátní kontrola i následný audit. Město se dokonce obrátilo i na policii, která však případ před časem odložila. Magistrát se ale se závěry policie neztotožnil a žádá ministerstvo spravedlnosti o prošetření postupu policie.

Janáčkové se podařilo sice obhájit post starostky, funkci senátorky však v letošních volbách již neobhájila. Dostala se sice do druhého kola, kde ji však porazil Antonín Maštalíř (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám