Hlavní obsah

Kvůli nepozornosti poslanců přijdou některé matky o stovky korun

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát sice už matkám téměř doplatil peněžitou pomoc v mateřství, tzv. mateřskou, kterou jim měl dorovnat za první měsíce letošního roku. Ženy, které nastoupily na mateřskou dovolenou letos do konce května, však kvůli chybě v zákoně přijdou v průměru o 1800 korun za červen. Týká se to zhruba 40 tisíc matek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Část matek peníze za červen nedostane

Článek

Vyměřovací základ mateřské měl být podle původních plánů kabinetu Jana Fischera snížen na 60 procent po celý letošní rok. Soc. dem., komunisté, lidovci a zelení ale ještě před volbami prosadili, aby se od června vrátil vyměřovací základ na 70 procent. Rozhodli také o tom, že stát matkám doplatí rozdíl mezi nižší a vyšší dávkou za předchozí měsíce.

„Při přípravě zákona ale došlo k technické chybě, a to právě v oblasti zpětného doplatku mateřské za první měsíce roku 2010, kdy matky pobíraly nižší částku. Předkladatelům z řad bývalé Sněmovny chyběl ve výčtu červen, v průběhu schvalování si této chyby nikdo nevšiml,“ sdělila včera Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) podle ní zvažoval, zda se pokusit zpětně toto dorovnání ještě doplnit. „Po zvážení nákladů na administrativu a náročnost procesu a zejména toho, že by matkám doplatek tohoto rozdílu výše mateřské u jediného měsíce byl doplacen opět s několikaměsíčním zpožděním, tedy bezmála rok poté, od této myšlenky upustil,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám