Hlavní obsah

Českobudějovičtí lékaři přišili malému chlapci zpět dva prsty

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Českobudějovičtí plastičtí chirurgové dosáhli dalšího významného odborného úspěchu. Dokázali zpět přišít teprve patnáctiměsíčnímu Vojtovi dva prsty levé ruky odříznuté při neopatrné manipulaci jeho příbuzného s rozbruskou. Při operaci použili mj. jehly o délce tří milimetrů.

Foto: Jiří Falout, Právo

Malý Vojtík s maminkou Petrou Gábovou při tiskové konferenci v českobudějovické nemocnici.

Článek

Jedná se doposud o nejmladšího pacienta v ČR, u kterého byl obdobný replantační zákrok úspěšně proveden. Nástroj chlapci odřízl zcela prsteníček ve středním článku a prostředníček zůstal viset jen na malém kousku tkáně v základním článku.

Úspěch představili lékaři na pondělní tiskové konferenci v Českých Budějovicích. Dítě operovali na konci srpna.

„Malinké děti mají na prstících extrémně malé průsvity cév. To je v naprosté většině případů připravuje o možnost provést úspěšnou replantaci. Třetí prstík měl u malého Vojtíka  vzhledem k zachovalým klíčovým strukturám velkou naději na přežití, proto jsme náš výkon zahájili rekonstrukcí tohoto prstu. O čtvrtý zcela amputovaný prstík jsme bojovali pomocí  největšího možného zvětšení mikroskopu a naše úsilí se po čtyř a půl hodinové operaci vyplatilo,“ uvedl zástupce primáře Oddělení plastické chirurgie Nemocnice České Budějovice, Pavel Kurial, který zákrok vedl.

Chlapce čeká rehabilitace

O náročnosti operace svědčí mimo jiné skutečnost, že plastický chirurg obnovil znovu krevní oběh v amputovaném prstu sešitím tepny a dvou žil o průměrech 0,3 mm. Na spojení  takto malé cévy je potřeba po obvodu založit 5 až 7 stehů. U dospělých se průměr cév na prstech pohybuje od 1 do 1,5 milimetru. Zákrok probíhá pod mikroskopem a chirurg používá šicí jehlu o délce tří milimetrů s nejtenčím dostupným šicím materiálem, který je pouhým okem neviditelný.

Foto: Nemocnice České Budějovice, Právo

Amputovaný prst

„Chtěla bych lékařům moc poděkovat za to, že mému synovi zachránili prsty a starali se o něj dobře po celou dobu pobytu v nemocnici. Vše je v pořádku. Vojtík všechno chytá do ruky, jen třetí prst neohne,“ řekla novinářům matka Vojtíka Petra Gábová.

Chlapec byl po čtrnácti dnech strávených v nemocnici propuštěn do domácího léčení a po měsíci od úrazu je zcela zahojen a začíná rehabilitovat.  „Pokud se u dětí replantace povede, mají vzhledem k jejich úžasným hojivým schopnostem a nervové regeneraci velkou naději na normální funkci ruky,“ dodal Kurial.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám