Hlavní obsah

Nemocnice začaly sestavovat veřejné pořadníky na operace

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví pověřilo některé fakultní nemocnice, které samo řídí, aby začaly sestavovat veřejné pořadníky na operace, ale tak, aby vyhovovaly zákonu o ochraně osobních údajů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Neznamená to, že v první fázi budou tyto seznamy ihned vyvěšeny na internetu,“ řekl Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Podle něj se teprve diskutuje o tom, jak by takové pořadníky měly vypadat.

V nemocnicích již existují určité seznamy čekatelů na operaci například kyčelního kloubu nebo jiných. Jsou však interní a stejně tak tomu zatím bude i v případě veřejných seznamů.

„Chceme však, aby tyto seznamy byly ověřitelné zatím například ministerstvem zdravotnictví,“ řekl Sršeň s tím, že je mnoho způsobů, jak ošetřit, aby pacientova data neunikla. „Vůbec například se v seznamech nemusí objevit jméno pacienta – i to je jedna z variant,“ informoval Sršeň.

Pacient by pak zřejmě dostal určitý kód, pod nímž by byl na seznamu uveden a mohl si kontrolovat, kdy na něj přijde na operaci řada.

Pořadníky by se ale měly vést pouze u operací, kde nehrozí časová prodleva, v níž by se zdravotní stav pacienta mohl výrazně zhoršit. Usoudí-li lékař, že stav pacienta je vážný a operace nesnese odklady, pak samozřejmě bude operován v nejkratší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám