Hlavní obsah

V Česku padaly teplotní rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tropickému čtvrtečnímu počasí neodolaly některé teplotní rekordy. Například na pražském Karlově se teplota vyšplhala k 35,4 stupně. Nejteplejší 22. červenec tam zatím byl v roce 1995, a to 34,8 stupně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rekordy ale padly i na dalších šesti stanicích, kde meteorologové měří teplotu minimálně 30 let. V Doksanech v Ústeckém kraji stoupla rtuť teploměru k 35,5 stupně, dosud nejvyšší teplota pro tento den, 34,6 stupně, byla čtyři roky stará. Na Javorníku naměřili 34,6 stupně. Rok starý rekord tak byl překonán o osm desetin stupně.

V Červené u Budišova nad Budišovkou na Opavsku bylo naměřeno 28,9 stupně, řekl Právu ostravský meteorolog Zbyněk Návrat. Původní mylnou informaci hovořící o teplotě 37,1 stupně ČTK sdělila pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Jičíně byl překonán teplotou 33,1 stupně čtyři roky starý rekord 32,7 stupně. V Jeseníku dnešních 31,8 stupně vyrovnalo rekord z roku 1995. O něco málo chladněji bylo v Rokytnici v Orlických horách, přesto 30 stupňů tam pokořilo o dvě desetiny dosavadní nejvyšší hodnotu z loňského roku. V Bedřichově na Liberecku překonalo dnešních 28,4 stupně dosavadní nejvyšší hodnotu z roku 1995 o čtyři desetiny stupně.

Rekordní teplota pro pražské Klementinum je pro tento den 35 stupňů Celsia a pochází z roku 1995.

Reklama

Výběr článků

Načítám