Hlavní obsah

Na Ostravsku objevili další funkční sovětskou leteckou pumu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jen zhruba měsíc uplynul od nálezu stokilogramové letecké pumy poblíž obce Velká Polom na Opavsku a ostravští policisté již zaregistrovali další nález válečné munice v Moravskoslezském kraji. Ve Staré Vsi nad Ondřejnicí byla v pátek po čtvrt na tři odpoledne nalezena letecká puma o hmotnosti padesát kilogramů. Evakuováno proto bylo v pátek odpoledne 41 obyvatel z 15 domů. Policie se také postarala o odklonění dopravy z obce.

Článek

„Válečná munice se však nenašla na poli, tak jako tomu bylo na Opavsku, avšak přímo v obci Stará Ves nad Ondřejnicí,“ informovala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že pumu nalezli dělníci při výkopových pracích v souvislosti s výstavbou kanalizace.

„Po oznámení nálezu policisté ihned místo zajistili a povolali pyrotechnika. Ten zkonstatoval, že se jedná o plně funkční sovětskou leteckou trhavou pumu FAB 50, která se používala během II. světové války,“ popisovala Holčáková a dodala, že puma byla nalezena v hloubce jeden a půl metru kousek od plynového potrubí, proto byli přivoláni i pracovníci plynáren.

Pyrotechnik následně demontoval iniciační mechanismus pumy, čímž se munice stala bezpečná pro převoz. Munici zničí v trhací jámě.

V krátké době jde o druhý neobvyklý nález letecké pumy na Ostravsku. Pátého června stokilogramovou válečnou munici objevil čtyřicetiletý muž prostřednictvím detektoru kovů na poli ve Velké Polomi na Opavsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám