Hlavní obsah

Strany dostanou od státu na příspěvcích méně

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politické strany se v příštích letech budou muset uskrovnit. Vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se totiž shodla na tom, že v nadcházejícím volebním období sníží partajím příspěvky, které dostávají od státu například na provoz či za zvolené zákonodárce. Záměr Právu potvrdil ekonomický expert ODS a budoucí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Foto: Milan malíček, Právo

Záměr potvrdil budoucí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Článek

„Snížíme od letošního roku příspěvek za mandát pro politické strany o pět procent, včetně stávajících příspěvků, které jsou již vypláceny. Od roku 2012 bude příspěvek na mandát snížen celkově o deset procent a od roku 2014 se o stejný podíl sníží příspěvek za hlas. Politické strany budou také od dne vyhlášení novely zákona pobírat o pětinu nižší příspěvek na provoz,“ řekl Právu Kocourek.

V praxi to znamená, že strany zastoupené ve Sněmovně dostanou místo 900 tisíc Kč ročně za senátora či poslance nejdříve 855 tisíc, v roce 2012 pak už jen 810 tisíc korun. Stát také ušetří na příspěvku na provoz, který klesne z 10 miliónů na osm, a v příštím volebním období bude stát vyplácet už jen 90 korun za hlas, místo dosavadní stokoruny.

Podle předsedy VV Radka Johna by však bylo lepší státní příspěvky zrušit, a zároveň zavést stropy na kampaň. „Podpoříme každý návrh na snížení, ale je nám to málo,“ uvedl John.

O dvacet procent si také pohorší strany, kterým se do dolní komory probojovat nepodařilo, ale překročily hranici tří procent, která zajišťuje každoroční příspěvek ve výši šesti miliónů.

Pokud se úpravy podaří prosadit, nejvíce si pohorší velké strany Soc. dem. a ODS, které byly dosud zvyklé na štědré dotace. Například ČSSD bude muset k závěru volebního období počítat s ročním rozpočtem o více než sedm miliónů korun menším.

Příspěvky parlamentním stranám
v současnostipo roce 2012
na provoz10 miliónů8 miliónů
za poslance/senátora900 tisíc810 tisíc
za krajského zastupitele250 tisíc200 tisíc
za hlas10090
Pozn.: Údaje o státních dotacích v Kč za rok

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám