Hlavní obsah

"Děkujeme, odcházíme." Každý šestý lékař hrozí výpovědí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hromadnou výpověď ke konci roku kvůli nízkým platům už chce dát 2500 nemocničních lékařů, což je více než šestina z těch, kteří v nemocnicích pracují. Ve čtvrtek to řekl novinářům Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK) po celostátní poradě předsedů krajských organizací.

Výpovědí hrozí 2500 nemocničních lékařůVideo: ČTK

 
Článek

„Na naši výzvu Děkujeme, odcházíme, kterou jsme odstartovali před měsícem, už kladně odpovědělo 2500 z 16 tisíc nemocničních lékařů. Většinou jde o menší nemocnice, ale už se přidávají i lékaři z velkých nemocnic, například z fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze,“ prohlásil Engel.

Dodal, že lékařům už došla trpělivost a že nestačí jen sliby reforem. Na zvýšení platů jsou přitom zapotřebí tři až čtyři miliardy ročně, a podle Engela zdravotní pojišťovny je mají.

LOK požaduje, aby plat začínajícího lékaře byl na úrovni 1,5násobku průměrné měsíční mzdy ve státě, což by nyní bylo asi 35 tisíc hrubého měsíčně a lékař s plnou klasifikací by měl brát trojnásobek za základní pracovní dobu bez přesčasů a odměn, tedy zhruba 72 tisíc korun. Dnes průměrný měsíční příjem lékaře je podle Engela 45 tisíc až 50 tisíc hrubého, ale se všemi příplatky včetně služeb. Ty tvoří až polovinu příjmu.

LOK chce jednat s politickými stranami i ministerstvem zdravotnictví o vyšších platech a očekává plnou podporu. Jinak prý hrozí jak hromadné výpovědi, tak odchody lékařů do zahraničí.

Platy lékařů loni výrazně stouply

Ministerstvo zdravotnictví  požadavky lékařů ale odmítá. „Předpokládáme, že lékaři jsou rozumní lidé a nebudou si v době ekonomické krize brát pacienty za rukojmí, zvláště když v komerční sféře platy nyní výrazně klesají,“ prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Dodal, že platy lékařů loni výrazně stouply a bylo to vysoko nad průměrem růstu ostatních platů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám