Hlavní obsah

Jurásková má údajně nejblíže do čela zdravotnictví

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Klíčový resort zdravotnictví zřejmě neobsadí žádný z favoritů. Nejblíže je tak podle informací Práva k získání této funkce současná ministryně Dana Jurásková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Článek

„Prosadit se ji snaží Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a vlivné mocenské skupiny ODS ve Středočeském kraji,“ řekl Právu zdroj obeznámený s průběhem neformálních vyjednávání.

Svou roli podle něj hraje i otec Tluchořovy manželky a podnikatel Luděk Rubáš. Ten byl v polovině 90. let dva roky ministrem zdravotnictví v Klausově vládě. Později šéfoval kolínskou nemocnici, ale soc. dem. hejtman David Rath ho odvolal.

Jurásková vstoupila minulý týden do brněnské ODS, přičemž patronem při tom byl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten už je pokud jde o vedení resortu údajně mimo hru. Stejně jako jeho někdejší náměstek Marek Šnajdr, který ve funkci působil i za Juráskové.

„Kromě části ODS obě jména vetovali koaliční partneři,“ řekl Právu zdroj.

Jurásková minulý týden nevyloučila, že by v čele resortu mohla zůstat. Ale ještě nedávno uvedla, že by se ráda vrátila na post ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, odkud do funkce ministryně odešla.

O šéfa výboru Šnajdr v. Šťastný

V politických a odborných kruzích přitom není tajemstvím, že faktickým šéfem ministerstva za Juráskové byl náměstek Šnajdr. Ten se funkce musel vzdát poté, co byl zvolen poslancem ODS. Podle zákona jsou obě funkce neslučitelné.

Další politický souboj se tak odehraje o funkci šéfa sněmovního zdravotního výboru. O ten zřejmě bude mít zájem Šnajdr, ale také hlavní tvůrce nového programu ve zdravotnictví Boris Šťastný, který byl místopředsedou tohoto orgánu v uplynulém volebním vítězství. Ten má podporu pražské ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám