Hlavní obsah

Zemřel ombudsman Otakar Motejl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ombudsman Otakar Motejl v neděli zemřel, bylo mu 77 let. Ombudsmanova mluvčí Iva Hrazdílková řekla, že zemřel v dopoledních hodinách ve Fakultní nemocnici v Brně - Bohunicích po krátké náhlé nemoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Otakar Motejl

Článek

Úřad Ombudsmana bude nyní vykonávat jeho současná zástupkyně Jitka Seitlová. "Odchod pana Motejla je pro nás velkou ztrátou, lidskou i profesní. Zastupovat jej budu až do vyřešení nových personálních otázek," uvedla Seitlová.

Ombudsmanem byl Motejl od roku 2000. V minulosti byl předsedou Nejvyššího soudu ČR a také ministrem spravedlnosti.

První a jediný český ombudsman Otakar Motejl se narodil 10. 9. 1932 v Praze. Vystudoval právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. V letech 1966 až 1968 pracoval jako vědecký pracovník Právnického ústavu ministerstva spravedlnosti.

V roce 1968 byl zvolen soudcem Nejvyššího soudu v Praze, odkud po dvou letech odešel a až do ledna 1990 vykonával opět advokátní praxi.

V letech 1993 až 1998 předsedal Nejvyššímu soudu ČR, pak působil jako ministr spravedlnosti. V roce 2000 byl zvolen Sněmovnou prvním Veřejným ochráncem práv, a pak znovu v roce 2006.

Proslul především tím, že obhajoval za normalizace řadu disidentů, stoupenců neoficiální kultury a aktivisty nezávislých hnutí, mimo jiné například Hanu Marvanovou nebo skupinu Plastic People of the Universe.

Získal řadu ocenění, například v roce 2000 jej prezident Francouzské republiky jmenoval komandérem řádu Čestné legie.

Otakar Motejl byl vdovec, manželka Anna byla bioložkou a podílela se mimo jiné na projektu očkování proti obrně. Společně měli dceru Kateřinu. Motejl byl silný kuřák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám