Hlavní obsah

Zeman: Kdo mluví jako Husák o obyčejných lidech, pohrdá voliči

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman se v rozhovoru pro Právo ostře pustil do konkurenční ČSSD. Odsoudil, že soc. dem. využívá ve volební kampani termín "obyčejní lidé". Podle Zemana tak naposledy hovořil generální tajemník KSČ Gustáv Husák, který používal výraz "drobní lidé". Zeman také prozradil, že jeho žena s ním zamíří do Ústeckého kraje, kde bojuje o hlasy voličů.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman představil programové teze Strany práv občanů.

Článek

Pane předsedo, díval jste se ve středu na Otázky Václava Moravce Speciál z Ústí nad Labem, kterých jste se nakonec nezúčastnil?

Ano, díval jsem se na Otázky, protože jak říkal Norbert Winer: Aktivně žít znamená žít s přiměřenými informacemi. Nu, a já jsem chtěl být přiměřeně informován.

Nemrzelo vás, že jste nebyl na televizní debatě přítomen?

Samozřejmě bych uvítal, kdybych se něco mohl přiučit od člověka, který sám sebe označil za nejlepšího televizní televizního diskutéra a nejlepšího řečníka. Nicméně, na druhé straně jsem byl zase rád, že mám několik hodin odpočinku navíc.

Co říkáte tomu, s jakou hlasitou radostí ČSSD přivítala, že se televizní debaty nezúčastníte?

Všiml jsem si toho. Nicméně, řídím se volebními výsledky, nikoliv volebními preferencemi. Protože v každém případě vím, po 12 letech v politice, jak ošidné jsou volební preference různých výzkumných agentur. Vzpomínám si na případ, kdy Důchodci za životní jistoty měli měsíc před volbami v roce 1998 jedenáct, či dvanáct procent, nakonec dostali tři a jejich předseda tehdy snědl jakéhosi brouka. A takových příkladů výrazných rozdílů mezi volebními odhady a volebními výsledky je samozřejmě víc.

Když už televize nevyšla, nezvažujete vyzvat Jiřího Paroubka ještě před volbami na diskusní souboj?

Svádím diskusní souboje s voliči na náměstích, kde jezdím Zemákem a snažím se je přesvědčit, aby volili Stranu práv občanů. A pokud jde o Jiřího Paroubka, nejsem si zcela jist, zda bych ho přesvědčil, aby volil naši stranu. A kromě toho si nejsem zcela jist ani tím, zda by nám to prospělo.

Věříte si, že v Ústeckém kraji uspějete a překročíte magickou hranici pět procent nutnou pro vstup do Sněmovny?

Řídím se zásadou, že nejdůležitějším v jakémkoliv závodě je finiš. Přijíždím do Ústeckého kraje 1. května a s několika málo výjimkami v něm zůstanu až do konce voleb. Dokonce moje žena mně teď oznámila, že pokud chci, aby volila, tak se mnou pojede do Ústeckého kraje. Takže jsem získal jednoho voliče navíc. Nu, a kdybych si nevěřil, tak bych tam samozřejmě nejel.

Jak budete pojímat mítinky v Ústeckém kraj, s čím za nimi přijdete? Budete jako ČSSD nabízet pivo za dvě koruny a zpěváky?

Přijdu za voličem s tím, že nemáme 150 miliónů přiznaných dluhů jako ČSSD nebo ODS. Denní rozpočet autobusu Zemák je 5350 korun. Dluhy nemáme právě proto, že nenabízíme pivo za dvě koruny a neplatíme šílené honoráře různým kapelám a podobným ansámblům. Takže nebudu slibovat voličům ani nižší daně, ani vyšší sociální dávky. Nebudu jim dokonce ani slibovat, že když nás zvolí, tak že za dva roky vyhrajeme mistrovství světa v hokeji. Budu jim místo slibů nabízet politiku, která bude založena na rozšíření volebního práva občanů tak, aby si mohli vybírat nejenom konkrétní politické strany, ale především, a to i z více stran, konkrétní osobnosti, kterým věří. Ten, kdo si kupuje voliče, vlastně dává najevo, že jím pohrdá. Stejně tak, jako ten, kdo mluví o obyčejných lidech, podobně jako kdysi Gustáv Husák o drobných lidech, dává najevo, že svými voliči fakticky pohrdá, protože každý člověk je ve skutečnosti neobyčejný.

Ústecký kraj je jemně řečeno politicky divoký. Nebojíte se tam proto se Zemákem přijet?

Nebojím se, že na mě bude někdo házet vajíčka. Kdyby tak učinil, poprosím jeho souseda, aby na mě hodil rajče, a někoho bohatšího, aby na mě hodil klobásku. Lečo si už udělám sám. Ale na druhé straně, na mě zatím vajíčko nikdo nehodil. Budu v Ústeckém kraji vystupovat před občany, nikoliv na ně shlížet z billboardů. Budu jim vysvětlovat, že na laciné předvolební sliby se týden po volbách zapomene, zatímco náš program v případě volebního úspěchu budeme hájit i po volbách. A jinak bych chtěl výzkumným agenturám ve skutečnosti poděkovat. Protože nás za prvé jejich výsledky mobilizují k vyšší aktivitě. A za druhé věřím, že někteří přemýšlející voliči si uvědomí, že na základě této manipulace by neměli volit stranu, která případně s volebními průzkumy manipuluje, ale naopak stranu, která bojuje o překročení té pětiprocentní hranice.

Reklama

Výběr článků

Načítám