Hlavní obsah

Podvodným pojistkám cizinců se znovu otvírají dveře

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi zdravotními pojišťovnami a ministerstvem vnitra doutná spor. Jen čtyři měsíce platí přísná úprava týkající se zdravotního pojištění cizinců, kteří se chtějí na území ČR zdržovat déle než tři měsíce, a vnitro už připravuje její změnu. Podle pojišťoven k horšímu.

Článek

Bojí se návratu k praxi platné ještě loni, kdy se cizinci mohli prokazovat pojistkami uzavřenými v jejich mateřské zemi u pojišťovny, která nemá povolení podnikat v ČR.

Tím se podle pojišťoven znovu otevře se cesta k podvodům a začnou růst dluhy v českých nemocnicích za ošetření cizinců.

Jen loni zůstaly podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v českých nemocnicích za ošetřenými cizinci dluhy ve výši 44,5 miliónu korun. Zatímco občané států EU jsou kryti tzv. evropským pojištěním a negativní statistiky se jich netýkají, potíže nesou případy tzv. komerčního pojištění, a to především cizinců přijíždějících do ČR z tzv. třetích zemí.

Často mezi nimi figurují občané zemí bývalého SSSR, kteří se buď sami prokazují neplatnými pojistkami, nebo se stávají obětí podvodníků, kteří jim falešné pojistky dohazují.

Např. jen pražská Všeobecná fakultní nemocnice za rok 2007 nasčítala dluh za pacienty z Ukrajiny na 2,5 miliónu korun a o rok později to bylo 1,7 miliónu. Další milión pak představují nevymahatelné dluhy za pacienty ze zemí bývalého SSSR.

Zatím posledním případem se zřejmě stane opilý Moldavan, který se zřítil ze sochy sv. Václava. Jeho péče v motolské nemocnici jen za první dva dny stála desítky tisíc korun a jeho jméno přitom zatím nemocnice nenašla v registru českých zdravotních pojišťoven. [celá zpráva]

Rozkvetl byznys s falešnými papíry

Proč vnitro plánuje návrat k tomu, aby cizinci mohli uplatňovat při žádosti o pobyt nad tři měsíce i své – často podezřelé – pojistky z mateřské země?

Někteří cizinci si začali stěžovat na diskriminaci, protože mají-li sjednáno ve své zemi kvalitní a drahé pojištění, pak nechápou, proč by v případě delšího pobytu měli platit ještě jiné u pojišťovny, která smí podnikat v ČR. Tyto pocity mohou prožívat třeba lidé z USA či Izraele, jejichž pojistky z domova jsou platné a kryjí všechna rizika.

Doplatili ale na to, že poslanci loni schválili nové znění zákona, které je namířeno proti jiným cizincům. Proti těm, kteří tak kvalitní pojistky neměli. Byly často neplatné, razítka falešná, pojišťovny, které je vystavily, neexistovaly nebo nekryly všechny rizika.

Z vystavování pojistek, které jsou nezbytné pro povolení k delšímu pobytu v ČR, se stal velký byznys, mluví se doslova o mafii.

A jak nyní postupuje cizinecká policie? Její činnost je letos jednodušší. Podle vnitra prověřuje „vlastními úkony“ doklady, které jim žadatelé o pobyt nad 90 dnů předkládají.

Je-li potřebné prověřit doklady vydané v cizině, činí tak prostřednictvím zastupitelských úřadů. V případě pochybností o cestovním zdravotním pojištění prověřuje policie pojistnou smlouvu „u subjektu, jenž měl takový doklad vydat“.

Zákon vyvolal negativní ohlasy

Podle ministerstva nová úprava ale „poškodila obraz ČR ve třetích zemích, ale i u transatlantických spojenců a zemí, které jsou pro ČR tradičně prioritní“. Zákon prý vyvolal „nežádoucí mediální pozornost např. na Ukrajině, jako jednoho z nejdůležitějších států Východního partnerství“. Úprava prý také vytváří „překážky podnikatelskému prostředí“ a „jde proti zájmům ČR v oblasti zahraničních investic“.

Proč tedy český parlament takový zákon schválil? Poslanci se snažili několikrát podmínky pro cizince zpřísnit, ale nikdy neuspěli. Až loni, během jednoho týdne prošel Sněmovnou v tichosti návrh Toma Zajíčka (ODS) v rámci zákona o pojišťovnictví. Jeho znění není ani ve stenozáznamu, neboť ho podal písemně a poslancům to jen oznámil.

Změna byla úspěchem lobbistické práce českých zdravotních pojišťoven. Ty, a s nimi i stát, si mohou mnout ruce: od ledna je méně podvodů, více pojištěnců projevilo zájem o služby. „Zaznamenali jsme nárůst pojistného o jednu třetinu,“ řekl Právu výkonný ředitel VZP Robert Kareš.

A jaké jsou vyhlídky? Těsně před volbami nemá smysl podávat návrh novely zákona a bude na nové vládě, zda předlohu, která znovu otevře dveře podvodům, do Sněmovny pošle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám