Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu loterijního zákona

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili novelu loterijního zákona. Přijali její původní znění, které neobsahuje kontroverzní pozměňovací návrh, proti němuž se bouřily obce. Pro hlasovalo 163 poslanců, proti nikdo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Edurd Janota

Článek

Novela podle ministra financí znamená, že konečný souhlas ministerstva v rozhodovacím procesu bude podmíněn souhlasem obcí.

Krátce po začátku hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích požádali poslanci ODS o přestávku na jednání klubu. V té chvíli již bylo jasné, že jejich návrh na vrácení zákona do druhého čtení neprošel. Občanští demokraté chtěli, aby se novela vrátila zpět do výboru a definitivně se v poupravené podobě schvalovala až na květnové schůzi, která bude podle všeho svolána.

Následně šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř oznámil, že jeho poslanci nepodpoří žádné pozměňovací návrhy, novelu jako celek v původním znění však ano. Tluchoř neopomněl zdůraznit, že novela je nekvalitní.

Na margo svého předchůdce bych řekl, že samochvála smrdí
ministr financí Eduard Janota o svém předřečníkovi

Novelu předložili zákonodárci ČSSD a KSČM. Pavel Němec (ČSSD), který je jedním z nich a v rozpravě vystoupil jako první, to ve svém příspěvku neopomněl opakovaně zdůraznit. To nedalo ministru financí Eduardu Janotovi.

"Na margo svého předchůdce bych řekl, že samochvála smrdí," konstatoval ministr a vrátil se k věcné podstatě svého příspěvku. Janota zdůraznil, že "pokud  se nic neschválí, nic se nezmění dříve než v roce 2012."

K tématu se i ve světle postoje starostů, kteří odmítli komplexní pozměňovací návrh z dílny rozpočtového výboru, vyjadřovalo množství diskutujících.

Zatímco sociální demokraté horovali pro schválení svého původního návrhu, ODS chtěla jeho dopracování. Návrh totiž obsahuje několik neobratností, které by v konečném důsledku mohly jeho účinnost komplikovat.

Předseda lidovců Cyril Svoboda si s Miroslavem Kalouskem (TOP 09) vyměňoval názory na úplný zákaz internetového sázení, další poslanci se vrátili k legitimitě narychlo svolaného jednání pražského zastupitelstva, které bylo věnováno právě novele loterijního zákona.

Lidovci, kteří za omezení hazardu dlouhodobě bojují, v tiskové zprávě po schválení normy uvedli, že jde "o nesmělý krůček ve správném směru". Nic zásadního se však podle nich nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám