Hlavní obsah

Náměstci ministrů se dušují, že se nebudou kvůli volbám ulévat z práce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová měla vážný pohovor se svými náměstky. Důvod? Jejich účast ve volební kampani, která by se mohla odrazit v plnění povinností na ministerstvu. Navíc jim naznačila, že je nežádoucí, aby používali k cestám za voliči služební vozy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

„I když nemám radost, že tato informace unikla navenek, potvrzuji, že jsem se svými třemi náměstky na toto téma hovořila,“ potvrdila Kovářová Právu. Z pěti kandidují dva – Marek Ženíšek je lídrem TOP 09 na Plzeňsku a Pavel Staněk z ODS obsadil čtvrtou příčku na Královéhradecku.

Pohovor se týkal také dalšího z náměstků za ODS, Zdeňka Zajíčka, který se bude na volbách podílet manažersky.

Ministryně, aby předešla nepříjemnostem, všem třem rovnou nabídla úpravu pracovní doby: „Požádala jsem je, zda za mnou nepřijdou s návrhem na zkrácení svých pracovních úvazků vzhledem k jejich zapojení do volební kampaně. Informovala jsem je, že bych nerada odpovídala na šťouravé otázky novinářů a řešila jakékoli pracovní záležitosti spojené s tím, že nejsou na pracovišti, nebo že by mohli používat služební auta ministerstva v souvislosti s kampaní,“ uvedla Kovářová.

Náměstci na rozdíl od ministra mají nárok na služební auto jen při pracovních cestách, při jízdách do práce a z práce a při cestách za rodinou.

Její promluva měla výsledek. Dva náměstci mají teď snížený úvazek z tohoto důvodu a třetí čerpá na aktivity spojené s kampaní dovolenou. „V praxi to vypadá tak, že jednou týdně mu podepisuji žádanky na dovolenou,“ dodala ministryně s tím, že zatím jeho volební aktivita vydá zhruba na jeden den v týdnu.

„Chod ministerstva to v tuto chvíli nekomplikuje, uvidíme, jak to bude dále. Teď jsou na poradách všichni přítomni, své záležitosti musí zvládat a na telefonu jsou k zastižení kdykoli,“ popsala situaci ve svém úřadě Kovářová.

Šnajdr prý stihne obojí

Náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr, který je trojkou na středočeské kandidátce ODS, nebude kvůli kampani nic měnit.

„Myslím, že to zvládnu. Jsem znám jako workoholik a najdu si dostatek prostoru, abych zkombinoval čas na kampaň i na resort,“ řekl Právu. Jako důkaz podle něho může sloužit uplynulého tři čtvrtě roku, kdy „jsme v permanentní volební kampani“, a přesto ministerstvo „neztratilo dech, rytmus a taktovku“.

Jeho šéfová Dana Jurásková je také klidná: „Mám se svým náměstkem striktní dohodu, že kampaň bude oddělená od jeho povinností na ministerstvu, a pan náměstek mi deklaroval, že nebude používat při kampani požitky, které mu jako náměstkovi náležejí, včetně auta.“

Šnajdr nejprve nechtěl říci, jak bude mít zajištěnou dopravu v kampani. „Není třeba se obávat nějakého zneužití. Nechtějte po mně, abych teď vám sděloval strategii své kampaně,“ bránil se odhalit podrobnosti. Pak ale dodal: „Doprava na moji kampaň bude zajištěna reklamním vozidlem, které bude propagovat stranu a kandidáta.“

Dají na to osobní volno

Mezi náměstky, kteří kandidují do Sněmovny, se opakují hlavně tři jména občanských demokratů: Ivan Fuksa z ministerstva financí, který je středočeskou čtyřkou, Jaroslav Salivar z vnitra, který je na stejném místě plzeňské kandidátky, a Šnajdr.

Náměstků, kteří chtějí do Sněmovny, je ale mnohem víc. Na lidoveckých kandidátkách je třeba Marián Hošek z ministerstva práce a sociálních věcí, Lenka Ptáčková-Melicharová z vnitra a Jiří Koliba z místního rozvoje.

Po dvou náměstcích vyšlou do volebního boje i zelení a TOP 09. Vedle Ženíška je to Jiří Kubínek, který se bude ucházet o hlasy voličů jako šestka na Pardubicku.

Ministr financí Eduard Janota ještě bude s oběma svými kandidujícími náměstky Fuksou i Kubínkem mluvit. „Budou to dělat výhradně ve svém osobním volnu,“ zprostředkoval Právu ministrovu odpověď z Bruselu jeho mluvčí Ondřej Jakob. A jak dodal, rozhodně nebudou moci ke kampani využívat ministerské vozy.

S ochrankou i na mítinky

Jediným kandidujícím ministrem je šéf vnitra Martin Pecina, který rozhodně chce dodržet podmínku premiéra Jana Fischera, že jeho účast v kampani nijak neovlivní resort a dál bude pracovat neutrálně.

„Mítinky jsou většinou v odpoledních hodinách. Nic by tedy nemělo ohrozit chod ministerstva. I když se dá říci, že ústavní činitel nemá pracovní dobu, konají se mimo pracovní hodiny. Jestli půjdu někam v pět nebo v šest, tak to nebude mít na chod ministerstva žádný vliv,“ tvrdí Pecina.

Na rozdíl od náměstka Salivara, který bude muset kampaň absolvovat bez ministerského auta, Pecina má jednoduchou situaci. „Ministr vnitra má ze zákona auto i pro soukromé účely. Takže já, i když jedu někam soukromě s rodinou v neděli nebo na dovolenou, musím používat služební auto a k tomu i s ochrankou. Soukromě se tomu nemohu vyhnout a budu tak jezdit i na mítinky,“ vysvětlil ministr fakt, že mezi voliče přijede vždy s velkou pompou. „Já to jinak zorganizovat nemohu,“ předchází kritice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám