Hlavní obsah

Paroubkův návrh na zamezení zadlužování je úsměvný, řekl Janota

Novinky, ČTK, jim, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Proslov předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, v němž požadoval písemnou dohodu mezi stranami na zamezení zadlužování ČR, byl podle ministra financí Eduarda Janoty "úsměvný".

Článek

Podle ministra úřednické vlády Jana Fischera je zjevný nesoulad mezi jejich deklarovanou snahou o zabrzdění propadu státních financí a jejich návrhy ve Sněmovně směřující k navýšení rozpočtových výdajů. ODS si pro podporu návrhu stanovila dvě podmínky.

Janota se tak vyjádřil v úterý v Bruselu po jednání ministrů financí Evropské unie.

"Je to trošku úsměvné hovořit o krocích proti zadlužování a zároveň navrhovat různé náročné výdaje a úpravy legislativy. Pokud by prošly ty návrhy sociální demokracie, tak to znamená jen a jen zhoršení bilance rozpočtu, a to by s dotklo i letošního roku. Málokdo si uvědomuje, že zapojení jiných zdrojů rozpočtu se rovněž promítá v bilanci veřejných rozpočtů k HDP. To je jenom hra na schovávanou," uvedl Janota.

Dohoda navržená sociální demokracií by měla politické strany zavázat k nepřekročení schváleného schodku státního rozpočtu pro letošní rok ve výši 163 miliard korun, dodržení schodků podle konvergenčního programu vlády premiéra Jana Fischera i sražení deficitu pod tři procenta hrubého domácího produktu v roce 2013. [celá zpráva]

ČR v tomto případě však nemá na výběr, schodek pod tři procenta HDP musí srazit, jinak by jí hrozily sankce z EU.

"Bohužel jsme v době před volbami a na populistické sliby se dost často spoléhá.  Varováním nám je rok 2006. Před volbami se přijala celá řada naprosto neufinancovatelných rozhodnutí zejména v sociální oblasti, a pokud rozpočet fungoval na parametrech šestiprocentního růstu ekonomiky, tak to nebylo znát," doplnil Janota s tím, že navýšení výdajů v roce 2006 v kombinaci s poklesem hospodářství během celosvětové krize bylo katastrofou.

Za populistické sliby jsou obecně pokládány levicové návrhy na proplacení jednorázového příspěvku k důchodu ve výši 2 400 korun - tzv. 13. důchod, obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské, plošné zrušení poplatků nebo navýšení mateřské. Poslední návrh má šanci na schválení, protože ho podporují i lidovci.

Proč jste rozcupovali úsporný balíček, ptá se ODS

Na Paroubkův návrh zareagoval i předseda ODS Mirek Topolánek. ODS je připravena jej přijmout za předpokladu, že jeho součástí bude i ústavní zákon o rozpočtové kázni, který by svázal odpovědnost vládních politiků s dodržování schváleného rozpočtu a zároveň pokud ČSSD stáhne všechny své návrhy, které "objektivně zvyšují rozpočtový deficit pro letošní či příští rok".

"Tyto návrhy jsou totiž v přímém rozporu s artikuly, které nyní socialisté navrhují," doplnil šéf ODS.

"Pokud by to Jiří Paroubek se stabilitou rozpočtu myslel vážně, nerozcupoval by Janotův balíček," dodal Topolánek, podle kterého Paroubek případnou dohodu beztak poruší.

ČSSD přistoupila na hru ODS, zaznívá z rudé části spektra

Komunisté byli zklamáni návrhem ČSSD a přirovnali návrh dohody proti zadlužování z jejich dílny k často kritizované Smlouvě ODS s občany z roku 2006. "Politická scéna by i před volbami měla vykonávat smysluplnou činnost, tedy projednávat zákony v Parlamentu, a ne se handrkovat o marketingové smlouvy a dohody. Po zkušenostech se Smlouvou ODS s občany lidé takovým věcem věřit ostatně nebudou,“ sdělil v úterý Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

"ČSSD tahá za kratší konec a nechala se zatáhnout do hry diktované ODS. Místo, aby zachovala chladnou hlavu, ČSSD se tímto marketingovým krokem brání obvinění pravice, že chystá zadlužování země. KSČM se do takové hry rozhodně nenechá zatáhnout,“ míní Kováčik.

Reklama

Výběr článků

Načítám