Hlavní obsah

Na malé dluhy by mohli exekutoři upozorňovat dlužníky předem

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová nechává zpracovávat analýzu současného stavu exekučního systému. Ráda by zavedla takzvané předexekuční připomínky, v nichž by exekutor upozornil dlužníka, že má poslední možnost srovnat dluh, uvedla ve čtvrtek na tiskové konferenci Kovářová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Ministryně by ráda změnila současnou praxi vymáhání dluhů, v jejímž rámci se dluhy neúměrně navyšují.

"Zadala jsem k vypracování analýzy, zda současný exekuční systém nelze zneužívat. Nechci se smířit s tím, že člověk, který dluží malou částku, sto či dvě stě korun, musí na konci zaplatit 15 tisíc,“ vysvětlila svůj záměr Kovářová.

Podle ní by mohlo v tomto ohledu pomoci, kdyby dlužníci, kteří dluží podobně nízké sumy, byli exekutory upozorněni na poslední možný termín srovnání dluhu. „Vydobytelnosti těch malých částek by to pomohlo,“ řekla Kovářová a dodala, že lidé jsou mnohdy ochotni tu částku vrátit, ale nevědí o ní nebo jsou lhostejní.

"Nehodlám nikomu odpouštět dluhy. Ptejme se ale po smyslu exekutorů. Ti mají vymáhat tu původní dlužnou částku,“ doplnila šéfka rezortu spravedlnosti s tím, že o tématu by se měla vést široká debata.

Kritikové opatření již předem upozorňovali, že předexekuční připomínky by mohly velké dlužníky motivovat k ukrytí majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám