Hlavní obsah

Řidiče po ránu ohrožuje námraza, mlha a rozježděný sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po středečním vydatném sněžení je situace v jednotlivých regionech klidná. Zejména na silnicích nižších tříd leží i nadále zbytky sněhu, případně zledovatělá uježděná vrstva, hlavní tahy jsou sjízdné bez komplikací. Silničáři nicméně nabádají řidiče k opatrnosti, neboť místy se tvoří mlha a v blízkosti vodních toků mohou silnice namrzat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zasněžená silnice na Kutnohorsku

Článek

Ve Středočeském kraji klesla ve čtvrtek ráno rtuť teploměru i pod mínus deset stupňů. Problémy mají hlavně řidiči se staršími bateriemi v autech. Na silnicích je třeba dát pozor na zmrazky a místy také na mlhu, která by mohla namrzat. Většina silnici by ale měla být s opatrností sjízdná a po středečním sněžení odhrnutá.

Kvůli závějím ale dál zůstává neprůjezdná železniční trať mezi Rakovníkem a Kralovicemi, kde se čeká na frézu.

Na jihočeských silnicích leží místy zbytky rozbředlého sněhu, někde jeho zledovatělá vrstva. Se zvýšenou opatrností musí řidiči jet především na Táborsku, Českokrumlovsku a Prachaticku. S mlhou se mohou setkat na Jindřichohradecku. Ráno sněžilo jen na Šumavě.

Také na mnoha místech Pardubického kraje se motoristé mohou setkat se sněhem. Leží zvláště na silnicích druhé a třetí třídy. Státní silnice jsou většinou holé, zbytky sněhu po pluhování zůstávají na Lanškrounsku. Na menších silnicích by řidiči měli být opatrní zvláště na Hlinecku, v okolí Poličky a v Železných horách.

Na silnicích leží až 10 centimetrů ujetého sněhu

Na silnicích v Královéhradeckém kraji zůstává na menších komunikacích vrstva zledovatělého sněhu. Například na cestách v horských oblastech Krkonoš dosahuje vrstva uježděného sněhu až deseti centimetrů. Hlavní silniční tahy jsou většinou suché a vymrzlé. Na Jičínsku, Rychnovsku a Náchodsku je místy mlha, na Náchodsku jsou v zledovatělém sněhu na cestách vyjeté koleje.

V Karlovarském kraji zůstaly ráno kvůli sněhovým závějím neprůjezdné tři silnice z původních 12, které uzavřeli silničáři ve středu. Nesjízdný je úsek ze Štědré do Mostce a mezi Mnichovem a Poutnovem, oba na Chebsku, a na Sokolovsku cesta mezi Novou Vsí a Loukou. Zbývající silnice v regionu jsou sjízdné, řada z nich ale jenom se zvýšenou opatrností.

Silnice v Ústeckém kraji, které byly během středy kvůli sněhu neprůjezdné, jsou již všechny otevřené. Zbytky sněhu leží hlavně na silnicích druhé a třetí třídy. V Krušných horách jsou silnice upluhované a pokryté posypem. Dálnice D8 a silnice prvních tříd jsou holé, místy mokré.

Na silnicích ve středních Čechách leží místy zmrazky nebo se tvoří náledí. V některých částech regionu je mlha, která by mohla namrzat. Všechny komunikace jsou ale sjízdné. Neprůjezdná kvůli sněhovým závějím stále zůstává železniční trať mezi Rakovníkem a Kralovicemi.

Mlhy mohou namrzat

Dopravu na Vysočině po ránu komplikuje mlha vyskytující se místy na Pelhřimovsku. Dálnice D1 je sjízdná bez omezení, silnice první třídy jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích na Třebíčsku mohou řidiče překvapit zledovatělé vyjeté koleje. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Některé silnice druhé a třetí třídy v Jihomoravském kraji jsou po středeční sněhové kalamitě sjízdné se zvýšenou opatrností. Je nutná v oblasti Bílých Karpat a Chřibů, kde leží několikacentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Na Blanensku namrzají komunikace u vodních toků.

V Moravskoslezském kraji se situace opět vrátila do normálu. Problémy dlouhodobě přetrvávají na silnicích nižších tříd, kde může stále ležet zajetý sníh s místy zledovatělými úseky. V kraji podle Českých drah zůstává uzavřena železnice z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy.

Silnice ve Zlínském kraji jsou ráno sjízdné. Některé cesty nižších tříd na Zlínsku, Kroměřížsku a na Vsetínsku pokrývá vrstva ujetého sněhu krytá posypem, v horských oblastech Valašska vysoká až do 15 centimetrů. Místy jsou vyjeté koleje a objevují se i mrznoucí mlhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám