Hlavní obsah

Tendr na státní maturity vyhrála Logica CR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnost Logica CR vyhrála tendr na státní maturity. Za 328 miliónů korun zajistí na příštích pět let logistiku zkoušek. Odklad maturit podle ministerstva školství nehrozí. O zakázku se v soutěži dále ucházely firmy IBM, Siemens a NESS. Výsledek tendru v úterý oznámilo ministerstvo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová

Článek

Státní maturity, které mají standardizovat výstupní úroveň žáků středních škol a gymnázií, byly v minulosti několikrát odsunuty.

Další dvě zakázky za 82 miliónů budou teprve vypsány. Mají zajistit třeba rozvoz zkušebních testů z řídicího centra do škol. Tyto testy budou do škol ještě převáženy fyzicky, další komunikace mezi školami a centrem už ale bude elektronická. Vítěz tendru proto bude muset zajistit i bezpečné spojení mezi školami a centrem tak, aby logistika maturit nebyla ničím narušena.

"Bylo investováno mnoho peněz a energie, školský výbor Poslanecké sněmovny MŠMT podporuje, přípravy běží naplno, a najednou se začnou ozývat hlasy, které bez elementárního porozumění problému začnou toto všechno zpochybňovat," ohradila se ministryně Kopicová proti kritice.

Strany se neshodnou

Sociální demokraté o víkendu oznámili, že jejich prioritou ve školství je zavést časově flexibilnější standardizované zkoušky (třeba z jazyka), jež by nahradily těžkopádné státní maturity. Za start státních maturit se naopak staví občanští demokraté.

Proti maturitám v minulosti několikrát protestovali studenti a výhrady k nim mají i někteří pedagogové.

V prvním roce by se jednotných zkoušek mělo zúčastnit přibližně 107 000 studentů z asi 1300 škol.

Logica
Společnost se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti informačních technologií (IT). Kromě České republiky působí také v 35 dalších zemích světa. Zaměstnává přes 36 tisíc lidí. Založena byla v roce 1969, funguje jako společnost s ručením omezeným s hlavním sídlem v Nizozemsku. V uplynulých letech pracovala pro firmy Transgas, InBev, RadioMobil či vyvíjela program pro výzkum vesmíru ESA Columbus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám