Hlavní obsah

ČSSD zvažuje zablokování státních maturit, které stály už 1,5 miliardy

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství má v úterý oznámit, jaká firma vyhrála tendr za 328 miliónů na zajištění logistiky státních maturit. Především z řad zákonodárců ČSSD se ale ozývají silněji hlasy, jestli by nebylo lepší přípravu stamiliónových jednotných testů zastavit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Nejen studenti čekají, jaká maturita bude. (Ilustrační foto)

Článek

Ta běží jako po drátkách a odklad nehrozí, ujišťuje ministryně Miroslava Kopicová, ale člen senátního výboru pro vzdělávání Marcel Chládek (ČSSD) se vzpouzí. Sdělil, že navrhne definitivní zrušení státní zkoušky dospělosti. Není podle něj připravena.

Soc. dem. o víkendu oznámila, že její prioritou ve školství je zavést časově flexibilnější standardizované zkoušky (třeba z jazyka), jež by nahradily těžkopádné státní maturity. Tyto zkoušky by se zřejmě skládaly kdykoli během středoškolského studia, například u akreditovaných agentur, ale sama maturita by zůstala v režii škol.

ODS nesouhlasí. „To, co řeknu, je asi převládající názor v našem klubu. Státní maturity být mají. Všichni, co je odmítají, nedělají dobře,“ sdělil Právu šéf horní komory Přemysl Sobotka.

Senátor za TOP 09 Karel Schwarzenberg zase Právu řekl: „Svoji maturitu už mám bohudík za sebou. Ovšem vždy mám pochyby, když je něco zaváděno centralisticky. V době, kdy jsem maturoval, žádné computery nebyly. A šlo to také.“

AutoCont vypadl?

Chládkovi vadí zejména veřejné zakázky. Maturity mají totiž zajišťovat soukromé firmy. „Systém jejich zapojení do přípravy poskytuje nekontrolovatelný prostor pro zneužití prostředků z fondů EU,“ kritizuje Chládek.

Maturity, jež jsou spolufinancovány za pomoci eurofondů, se chystají již 14 let. Celkově vyjdou do roku 2014 na více než 1,5 miliardy korun, přičemž téměř miliarda byla již vydána. Lidovecký senátor Petr Pithart není ani pro jejich další odklad, natož pro zrušení. „Ale problém jsou ty veřejné zakázky,“ dodal.

Aktuálně je vyhlášen tendr na zajištění logistiky za 328 miliónů. Chládek upozorňuje na provázanost Pavla Zeleného, šéfa ministerského Cermatu, organizace, jež zkoušky připravuje, s firmou AutoCont. Ta je členem dealerské sítě výrobků společnosti Bait, jež patří Zelenému. „Jde o klasický střet zájmů odsouhlasený ministryní, která Zeleného hájí a instalovala ho do funkce,“ dodal Chládek.

Do soutěže se dále přihlásily firmy IBM, Siemens, NESS a Logica. Vítěz má být znám v úterý. Podle informací Práva to AutoCont není.

„Nevyjadřujeme se k veřejným zakázkám, vyjma těch, které jsme vyhráli, ale to až po dohodě s partnerem,“ odpověděla Právu mluvčí IBM Vladimíra Pavelková na dotaz, může-li potvrdit, že jsou vítěznou firmou, což se šušká na ministerstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám