Hlavní obsah

Poslanci se letos poprvé sešli, po dvou hodinách to ale vzdali

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci se v úterý na první schůzi Sněmovny v novém roce nedostali ani ke schválení programu. Poté, co načetli stovku jednotlivých změn programu, rozhodl se předseda komory Miloslav Vlček schůzi do středečního rána přerušit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sociální demokraté v Poslanecké sněmovně

Článek

Vlček se po poradě s předsedy jednotlivých klubů rozhodl schůzi po bezmála dvou hodinách přerušit s tím, aby měli poslanci možnost zvážit, které body se na programu jednání skutečně ocitnou.

Pokud by nebyl schválen program schůze, automaticky by skončila.

Strany chtějí projednat desítky návrhů

Zákonodárci si jsou dobře vědomi, že nynější schůze je patrně poslední, která umožní schválit návrhy ještě před koncem jejich funkčního období. Neprojednané návrhy nebude moci nově zvolená Sněmovna řešit a celý legislativní proces se u nich tak vrátí na začátek a budou muset být znovu předloženy.

Levicoví zákonodárci KSČM a ČSSD se snaží prosadit především alespoň částečné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví či prosazení mimořádného jednorázového příspěvku 2400 korun pro důchodce. Spolu s lidovci se pak zasazují o změnu mateřské na loňskou úroveň. Lidovci brojí také za omezení hazardu a zavedení agenta provokatéra.

Sociální vedle toho chtějí prosadit obnovu progresivního zdanění a se zelenými mají zájem na omezení lobbingu.  Občanští demokraté a TOP 09 avizovali, že nepodpoří návrhy vedoucí ke zvyšování deficitu státního rozpočtu.

Shoda napříč Sněmovnou by mohla panovat na zrušení akcií  na doručitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám